top banner

Prima Casa: Restrictiile impuse proprietarilor s-ar putea relaxa

03 Februarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Ministerul de Finante are in vedere modificarea programului Prima Casa, prin acordarea de drepturi suplimentare beneficiarilor. Cei care reusesc sa ramburseze anticipat tot imprumutul vor putea sa vanda locuinta si in primii 5 ani, iar lucrarile de imbunatatire sau chiar schimbarea imobilului se vor face mai usor.
Programul Prima Casa va implini 3 ani de functionare in luna iunie, iar Ministerul de Finante are in vedere cu aceasta ocazie modificarea  partiala a reglementarilor aferente. Daca propunerile vor fi adoptate, atunci programul va oferi mai multa flexibilitate celor care doresc sa treaca la “a doua casa” sau doresc sa imbunatateasca calitarea locuintei achizitionate.
1.    Vanzare posibila si in primii 5 ani
In prezent, legislatia aferenta programului Prima Casa interzice proprietarilor posibilitatea de a instraina imobilul achizitionat in primii 5 ani.
Interdictia ii afecteaza in special pe cei doresc sa isi schimbe locuinta in primii 5 ani cu una mai mare sau pur si simplu vor sa vanda imobilul si sa ramburseze anticipat datoria catre banca.
In aceste conditii, nici bancile nu au dezvoltat produse de refinantare care sa permita mutarea ipotecii de un alt imobil si trecerea catre un credit ipotecar standard.
Conform proiectului propus, “in cazul rambursarii anticipate a finantarii inainte de expirarea termenului de 5 ani, interdictiile de instrainare se radiaza in conditiile legii”.  Astfel, legea ar prevede fara echivoc, ca toate sarcinile impuse cu obtinerea garantiei de stat vor disparea, daca imprumutul a fost achitat.
2.    Lucrari de modernizare doar cu acordul Ministerului de Finante
O alta modificare a programului tine de modul in care proprietarii pot face modificari imobilului achizitionat.
In vederea protejarii valorii imobilului si pentru a permite realizarea de lucrari care cresc valoarea locuintei (inclusiv reabilitate termica), MFP si banca trebuie sa isi exprime acordul cu privire la lucrarile interventie sau extindere, chiar daca acestea nu necesita obtinerea unei autorizatii de constructie, atata vreme cat se inscriu in Cartea Funciara.
Beneficiarii au obligatia de a extinde ipoteca si asupra investitiilor efectuate.
Aceasta modificare legislative este motiva de MFP prin faptul ca “neexprimarea acordurilor de catre MFP, asa cum este specificat in continutul ordonantei, ar avea efect negativ asupra posibilitatilor de realizare a lucrarilor de interventie asupra blocurilor de locuinte care implica realizarea de interventii (reabilitare termica), de care profita direct si indirect ceilalti proprietari din imobil si implicit statul”.
Totodata, avand in vedere perioada mare de timp pentru care se acorda creditul, de pana la 30 ani, MFP estimeaza ca astfel de solicitari vor fi din ce in ce mai numeroase in perioada urmatoare.
“Neadoptarea unor masuri imediate, prin ordonanta de urgenta, ar impieta asupra capacitatii de rambursare a ratelor scadente din creditul garantat si ar conduce la reale dificultati in ceea ce priveste rambursarea ratelor creditelor de catre beneficiari”, se mentioneaza in nota de fundamentare.
3.    Schimbarea imobilului in cazul viciilor ascunse
Un alt aspect pe care Ministerul Finantelor il doreste clarificat este acordarea dreptului unui beneficiar de a renunta la imobilul achizitionat, in conditiile in care acesta se dovedeste a avea vicii ascunse.
Conform modului in care este structurata in prezent legislatia, odata achizitionat un imobil, chiar daca daca beneficiarul renunta la contract din vina vanzatorului si a imobilului neconform, nu va mai putea ulterior sa achizitioneze o noua locuinta tot prin programul Prima Casa.
“Actele normative care reglementeaza programul Prima Casa impun obligativitatea achizitionarii unei singure locuinte in cadrul programului si nu prevad la acest moment posibilitatea exprimarii acordului MFP cu privire la solicitarile unor beneficiari ai programului constand in acordarea permisiunii de a schimba sau de a achizitiona o alta locuinta decat cea achizitionata initial in cadrul programului, in virtutea garantiei din partea vanzatorului pentru viciile ascunse ale locuintei”, se arata in nota de fundamentare a proiectului legislativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul