top banner

Problemele contractelor bancare trebuie solutionate unitar la nivel colectiv

22 Aprilie 2013 | Autor: Marius Serban

Modificarile aduse legii privind clauzele abuzive reprezinta alegerea corecta pe termen lung pentru a rezolva unitar modul in care aceeasi problema este solutionata in cazul mai multor clienti. Deciziile individuale din instante sunt contradictorii si genereaza risipa de bani, atat pentru banca cat si pentru clienti.
Cadrul juridic pentru solutionarea problemelor dintre banci (sau comercianti, in general) si clienti trebuie imbunatatit pentru a permite transarea definitiva a unei dispute.
In cadrul contractelor standardizate – asa cum se practica la nivelul bancilor – este clar ca daca drepturile unui singur client au fost incalcate prin nerespectarea clauzelor contractuale sau prin inserarea unor clauze abuzive, toti clientii care au semnat acel contract se afla in aceeasi situatie.
De aceea, este logic ca atunci cand se ia o decizie, aceasta sa fie aplicata tuturor clientilor, atat celor care au reclamat banca, cat si celor care nu au facut sesizari in acest sens.
Modificarile propuse pentru completarea Legii clauzelor abuzive rezolva tocmai aceasta problema, insa acestea sunt in mod nejustificat intarziate de la aplicare, deoarece sunt necesare dezbateri publice.
Nu exista insa nicio comisie parlamentara sau institutie publica autorizata pentru conducerea acestor dezbateri, asa cum se procedeaza in toate tarile dezvoltate. Acolo, comisia abilitata publica toate punctele de vedere primite (de la institutii de stat, asociatii profesionale si de consumatori, etc) si intocmeste la final un raport cu recomandari.
La noi, singurul raport care s-a solicitat este din partea BNR, pentru a evalua impactul financiar asupra industriei bancare. Astfel, din start s-a plecat intr-o directie gresita. Important este sa aflam care este solutia corecta pentru solutionarea in mod unitar a incalcarii legii prin contractele bancare, nu cat ne costa sa respectam legea.
Daca legea s-a incalcat, nu are niciun rost sa discutam de neaplicarea ei, pentru ca “in Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie” (art. 1, alin 5, Constitutia Romaniei).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul