top banner

Raiffeisen Bank: Prima Casa nu poate continua cu aceleasi costuri reduse

29 Martie 2011 | Autor: Conso

In cazul in care programul Prima Casa va continua prin impartirea riscului intre stat si banci, clientii noi nu vor mai putea beneficia de aceleasi costuri scazute, considera presedintele Raiffeisen Bank.
Programul Prima Casa ar putea continua daca bancile accepta sa imparta riscul cu statul. Mai exact, Fondul de Garantare va acoperi doar 50% din suma acordata, nu 100% ca in prezent, restul fiind reprezentat de ipoteca asupra imobilului, in favoarea bancii.
Noua structura se va aplica si soldului de credite deja existente. Astfel, statul nu este nevoit sa vina cu fonduri noi, ci se vor elibera garantii pe masura ce bancile accepta sa renunte la jumatate din garantiile vechi.
“Nu am decis daca vom participa, dar daca participam, nu putem pastra aceleasi conditii”, a precizat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank.
Mai exact, atata vreme cat garantia statului, mai sigura, se diminueaza pentru clientii vechi iar bancile nu le pot majora costurile, diferenta va trebui suportata sub forma unui cost aditional perceput clientilor noi.
Pe de alta parte, van Groningen a scos in evidenta si nivelul redus al avansului impus in cazul programului Prima Casa, respectiv 5%.
“Prima Casa ii ajuta pe cei care nu au bani de avans. Pentru asta exista garantia statului. Un avans de 15% este un lucru normal. Ca banca, ai nevoie de un anumit buffer (n.r. zona tampon)”, a precizat presedintele Raiffeisen Bank.
In ultima etapa a programului, Raiffeisen Bank a avut alocat un plafon total de 25 milioane euro pe care l-a finalizat la mijlocul lunii martie. Avand in vedere ca au existat situatii in care clientii au depus cererea de credit dar nu au mai obtinut creditul Prima Casa, banca a lansat un produs cu costuri similare dar cu un avans de minimum 15%.
Cei care nu au reusit sa isi suplimenteze participatia proprie, nu au mai putut insa beneficia de finantare.
“Aceasta este situatia cu care ne confruntam. Vrem sa existe doar cazuri izolate, dar nu putem opri toata masinaria pentru a le evita”, a precizat van Groningen.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

IRCC va scadea cu 0,3% din ianuarie 2025

Dupa ajustarile dobanzii de politica monetara din iulie si august, IRCC va scadea la randul sau din ianuarie 2025, astfel incat ratele creditelor in lei cu dobanzi variabile vor fi mai mici.

10 Oct 2024 | Credite imobiliare
Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Cum alegem cel mai avantajos credit ipotecar?

Bancile care mai acorda credite imobiliare in euro aplica marje superioare celor in lei, astfel incat in final costurile se niveleaza, insa cei care se imprumuta in valuta ar trebui sa nu uite niciodata de riscul valutar.

19 Sep 2024 | Credite imobiliare
Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Refinantare fara costuri pentru creditele ipotecare pe model baltic

Autoritatile de reglementare din Lituania au in vedere facilitarea refinantarilor pentru creditele ipotecare prin eliminarea costurilor pentru debitori, o initiativa de care sunt atrase de asemenea Estonia si Letonia. Conso.ro a consultat propunerea si o prezinta, in exclusivitate, in atentia decidentilor din Romania.

02 Iul 2024 | Credite imobiliare
Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Cat a economisit in 2 ani un roman cu credit ipotecar care a migrat de la ROBOR la IRCC (III)

Conso a cerut mai multor banci de top de pe piata locala sa calculeze cat s-ar fi economisit in 2 ani prin migrarea de la ROBOR la IRCC pentru un credit de 500.000 lei pe 30 de ani. Dupa raspunsurile ING Bank, Exim Banca Romaneasca si Raiffeisen Bank publicate anterior, acum trecem in revista exemplul oferit de BCR.

05 Iun 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul