top banner

Statului roman nu-i pasa de restantieri

28 Septembrie 2011 | Autor: Marius Serban

Romania este una dintre putinele state membre ale UE, unde statul s-a aratat nepasator fata de restantieri, desi prin masurile de austeritate adoptate, a contribuit direct la cresterea numarului de executari silite. In alte tari, guvernele au pus la punct scheme de ajutor, in special, pentru familiile cu credite ipotecare.
Scaderea veniturilor si cresterea somajului au facut ca numarul de restante la credite sa creasca ametitor in ultimii ani. Cu toate acestea, statul nu a intervenit in niciun fel pentru a ajuta familiile sa nu isi piarda locuinta.
In multe tari din UE, clientii cu credite ipotecare au fost protejati prin diverse programe sociale, ca sa depaseasa situatia actuala.
Familiile sunt ajutate sa isi plateasca ratele temporar, cat situatia economica este dificila, pentru ca ulterior - cand economia isi va reveni - sa reia platile singuri. In felul acesta, atat bancile cat si clientii lor au de castigat. In plus, statul reuseste sa mentina un standard decent pentru nivelul de trai al populatiei.
Programe guvernamentale pentru clientii cu probleme financiare
Aceste scheme functioneaza sub forma de subventii sau garantii de stat pentru ratele amanate, a doua varianta avand un impact minim asupra cheltuielilor bugetare. In felul acesta, bancile sunt incurajate sa aplice la scara larga restructurari de credite, evitand executarea silita a locuintelor.
De exemplu, Portugalia a introdus in martie 2009, un pachet de asistenta financiara pentru clientii cu credite, care au intrat in somaj, conform unui raport al Comisiei Europene. O linie de credit pusa la punct de stat a permis ca rata lunara sa fie redusa cu pana la 50%, in limita a 500 euro pe luna, timp de 2 ani. Sumele amanate vor fi platite ulterior, pe durata de rambursare ramasa a creditului, in conditiile unei dobanzi preferentiale (Libor + 0,5%). O schema similara a functionat si in Spania.
Polonia a introdus in octombrie 2009 un program pentru someri, care subventiona dobanda la creditul ipotecar timp de 1 an. Subventia era limitata la 1.200 zloti pe an, echivalentul a 270 euro.
Irlanda are de asemenea un program de asistenta financiara pentru clientii cu credite ipotecare. O parte din dobanda este suportata de catre stat, in urma unei analize financiare a fiecarui solicitant in parte.
In Ungaria, persoanele care si-au pierdut locul de munca pot solicita un grafic de rambursare mai favorabil, conform modificarilor aduse legii creditului ipotecar in 2009. Reducerea ratelor se face prin amanarea de plata a unor datorii, timp de maxim 2 ani. Sumele amanate se vor rambura ulterior, in conditii de cost mai favorabile, deoarece beneficiaza de garantii de stat.
In Marea Britanie, exista de asemenea un program special cu garantii guvernamentale, ce permite amanarea de la plata a dobanzii, pentru clientii care au suferit scaderi ale veniturilor. In plus, somerii pot beneficia de subventii la creditul ipotecar, timp de maxim 2 ani.
La noi, guvernul are alte prioritati
In Romania, astfel de programe nu au fost niciodata pe agenda guvernului, desi nu ar fi fost greu de pus in practica. Pe de alta parte, guvernul cheltuie peste 100 milioane euro pe an pentru rable.
O parte din garantiile alocate pentru programul Prima Casa putea fi alocata pentru o schema de ajutor a somerilor si a persoanelor cu venituri diminuate, dupa exemplul altor state europene. Altfel, efortul bugetar ar fi fost minim, iar bancile ar fi fost dispuse sa amane temporar ratele pentru clientii cu probleme, oferindu-le timpul necesar pentru a-si reveni financiar.
Guvernul nu a sustinut nici macar initiativele legislative, precum legea falimentului personal, care ar fi ajutat persoanele supraindatorate sa scape de povara datoriilor pe viata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

De ce să alegi un credit ipotecar cu rate fixe, pe o perioadă de 5 ani, de la ING

Achiziționarea unei locuințe este o decizie foarte importantă, ce implică numeroase scenarii și factori de luat în considerare. De la alegerea locației care să corespundă nevoilor tale, la tipul de locuință preferat, până la stabilirea bugetului pentru achiziție și mobilare, dar și alegerea tipului de finanțare convenabil.

19 Mar 2025 | Credite imobiliare
Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Creditele ipotecare clasice înlocuiesc o parte din împrumuturile Noua Casă

Intenția autorităților de a înjumătăți plafonul de garanții aferent creditelor Noua Casă ne oferă ocazia de a evalua opțiunile de finanțare actuale ale celor care își caută o locuință.

07 Mar 2025 | Credite imobiliare
Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Cum să nu te păcălești cu ratele direct de la dezvoltator

Chiar dacă un credit bancar pare împovărător pe termen lung, meritul băncilor este că filtrează riscurile aferente investiției în proiecte încă nefinalizate.

12 Feb 2025 | Credite imobiliare
Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

Dobanzile la credite au inceput anul bine, dar evolutiile viitoare sunt incerte

IRCC a scazut din ianuarie la 5,66% si urmeaza o noua ajustare in jos in aprilie, dar foamea statului de bani ar putea impiedica BNR sa taie hotarat dobanzile.

14 Ian 2025 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul