top banner

Bancile au restructurat 10% din portofoliul de credite, dar rezultatele se lasa asteptate

14 Septembrie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Primele cifre oficiale privind creditele restructurate de banci dupa debutul crizei nu par incurajatoare. Doar 9,6% din portofoliul de credite fusese restructurat pana in luna septembrie 2010, iar rata de succes a fost de 40% in cazul populatiei si de mai putin de 10% in cazul companiilor.
Procesul de restructurare a fost uzitat semnificativ de catre banci, precizeaza BNR in cadrul celui mai recent raport asupra stabilitatii financiare.
Bancile au raportat ca pana in luna septembrie 2010 restructurasera doar 9,6% din totalul creditelor acordate companiilor si populatiei. In decembrie 2009, ponderea era de 6,6%.
Solutiile s-au indreptat preponderent catre firme
Conform informatiilor furnizate de institutiile de credit, restructurarile au fost acordate cu prioritate companiilor. Aproximativ 66% din volumul imprumuturilor restructurate au vizat acest segment de clientela. Restul de 34% dintre creditele restructurate au avut ca beneficiari populatia.
In cazul companiilor, dinamica procesului a incetinit in 2010, dar a avut loc o crestere a valorii medii a imprumuturilor restructurate, de la 60.000 euro la finele anului 2009, la 110.000 euro in septembrie 2010.
De asemenea, bancile au fost nevoite din ce in ce mai mult sa restructureze si credite acordate corporatiilor, volumul pe acest segment urcand cu 170%, in primele trei trimestre ale anului 2011.
Populatia si-a restructurat credite de valori mici
Daca in cazul firmelor, valoarea medie a restructurarii trece de 100.000 euro, clientii persoane fizice si-au restructurat credite cu valoare medie de circa 13.000 euro.
In medie, un debitor si-a restructurat un singur credit. Un procent de 77% este reprezentat de credite de consum. Dintre acestea, numai 35% sunt fara garantii si au o valoare sub 5.000 euro.
Creditele in valuta au adus cele mai mari probleme
In general, au fost restructurate credite denominate in valuta: 70% in cazul companiilor si 78% in cazul populatiei.
Pe segmentul companiilor, circa 90% din creditele in valuta restructurate fusesera acordate in euro. Proportia scade la 60% in cazul populatiei, restul de 40% fiind reprezentat de credite in franci sau yeni japonezi.
Restructurarea nu a salvat prea multi clienti
 “Aplicarea unei scheme de restructurare nu a reprezentat o conditie suficienta pentru imbunatatirea capacitatii de rambursare a debitorilor”, se precizeaza si in raportul BNR.
Circa 60% din creditele populatiei care inregistrau peste 90 zile de intarziere, in trimestrul III din 2009, nu au revenit la clase de clasificare mai bune intr-o perioada de 1 an. In cazul IMM-urilor, acest procent creste la 90%.
Aproximativ 15% din creditele populatiei restructurate in 2010 mai fusesera supuse unei astfel de scheme in trecut, iar acum solicitau o noua regandire a conditiilor. In cazul companiilor, acest procent se ridica la 40%.
Datele furnizate de BNR provin dintr-un chestionar transmis la finalul anului 2010 tuturor institutiilor de credit.
Totusi, chiar oficialii BNR s-au plans in trecut ca bancile incearca sa evite raportarea corecta a numarului de credite restructurate pentru a-si imbunatati bilanturile contabile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul