top banner

Vor reusi bancile sa forteze guvernul sa anuleze drepturile consumatorilor?

10 August 2010 | Autor: Alin Iacob

Cu toate ca au declarat ca vor respecta forma ordonantei privind contractele de credit pentru consumatori, bancile continua sa faca presiuni asupra guvernului, pentru a-l determina sa schimbe legislatia care ofera drepturi consistente consumatorilor de credite. Au dreptate bancile sa se considere nedreptatite sau nu?
La mijlocul lunii iunie, guvernul a adoptat o ordonanta prin care au fost eliminate o parte dintre comisioanele abuzive percepute in trecut de banci. Mai mult, actul normativ a oferit si multe alte drepturi clientilor bancilor, dupa o lunga perioada in care acestia s-au aflat in imposibilitatea de a reactiona la comportamentul discretionar impus de institutiile financiare autohtone.
In ciuda faptului ca Romania a devenit stat membru UE de la inceputul anului 2007, pana la adoptarea acestei ordonante s-au mentinut in sistemul bancar autohton practici specifice unor regiuni in care democratia si economia de piata reprezinta inca dorinte si sperante de viitor.
Ce contesta bancile?
Prin revendicarile lor, bancile doresc practic sa anuleze continutul actului normativ adoptat de guvern. In principal, bancile doresc ca prevederile ordonantei sa nu se aplice decat contractelor noi de credit de consum, nu si celor imobiliare si creditelor in derulare.
“Comunitatea bancara este nemultumita de modul de transpunere in legislatia nationala a Directivei Europene 48/2008, intrucat prevederile Ordonantei de Urgenta nr. 50/2010, elaborata in aplicarea Directivei 48/2008, exced acesteia impunand aplicarea prevederilor atat la creditele aflate in derulare cat si la cele cu garantii imobiliare. La articolul 30 din directiva 48/2008 se puncteaza ca prezenta directiva nu se aplica contractelor de credit existente la data intrarii in vigoare a masurilor nationale de punere in aplicare. O alta prevedere inclusa in textul directivei mentioneaza ca acele contracte de credit care au ca obiect acordarea de credite cu garantii imobiliare ar trebui excluse din domeniul de aplicare a prezentei directive”, a declarat pentru Conso.ro Gabriela Folcut, consilier de comunicare al Asociatiei Romane a Bancilor.
Cu alte cuvinte, bancile si-ar dori ca reglementarea sa nu reprezinte altceva decat o traducere a directivei europene mentionate, pentru a putea sa perceapa clientilor existenti si celor cu credite imobiliare comisioanele „nesimtite” din trecut.
Testul de stres se muta la guvern
Un document obtinut de agentia Mediafax arata ca guvernul este tentat sa cedeze in fata propagandei bancilor. „Vom revizui ordonanta recenta pentru a asigura transparenta privind ratele dobanzilor la contractele de creditare si a asigura conformitatea totala cu legislatia europeana, in special cu privire la non-retroactivitate, se arata in scrisoarea suplimentara de intentie la acordul stand-by semnat de Romania cu FMI”, scrie agentia Mediafax.
Daca aceasta formulare se va mentine si in varianta finala a scrisorii de intentie, si guvernul o va respecta, atunci o mare parte a drepturilor concrete obtinute de consumatorii de credite din Romania vor fi anulate.
Insa inainte de a lua aceasta decizie, care ar putea avea consecinte deosebit de grave asupra viitorului rezultat electoral al partidelor care compun actuala coalitie guvernamentala, guvernul ar trebui sa asculte si argumentele celor care sustin ca solicitarile bancilor nu sunt intemeiate.
Nici vorba de retroactivitate
Multa vreme, reprezentantii bancilor au perorat pe toate canalele media despre o pretinsa retroactivitate a prevederilor ordonantei. Si chiar daca acum si-au nuantat pozitia, facand doar referire la respectarea ad-litteram a textului directivei, guvernul mentine in proiectul scrisorii de intentie referirea la neretroactivitate.
Nu exista niciun punct in ordonanta care sa reprezinte retroactivitate, intrucat actul normativ nu prevede recalcularea dobanzilor sau a comisioanelor platite in trecut. In numeroase decizii, ultima datand din 2003, Curtea Constitutionala a stabilit ca „o lege nu este retroactiva atunci cand modifica pentru viitor o stare de drept nascuta anterior”. Mai mult, chiar guvernul in functie la vremea respectiva a sustinut in fata Curtii Constitutionale ca „din analiza textului de lege criticat nu rezulta ca acesta contine prevederi care urmeaza sa retroactiveze, prevederile legale mentionate producand efecte numai pentru viitor, chiar daca legea noua se aplica si efectelor produse de situatiile juridice anterioare, dupa intrarea ei in vigoare”.
Ceea ce si-a propus, pe buna dreptate, actul normativ, a fost sa nu creeze un tratament diferit si discriminatoriu intre titularii contractelor de credit, in functie de data semnarii acestora. Art. 16 din Constitutie spune ca „cetatenii sunt egali in fata legii (...) fara privilegii si fara discriminari”, astfel incat consideram ca legea in vigoare trebuie sa li se aplice tuturor in acelasi fel, in conditiile in care contractul de credit semnat este in vigoare.
Statele membre au dreptul sa adapteze reglementarile europene
Pe de alta parte, transpunerea unei reglementari europene in legislatia nationala nu presupune doar traducerea papagaliceasca a acesteia. Ci inseamna si un intens efort de adaptare a ei la specificul national, mai ales cand textul actului normativ european face referire directa la acest aspect.
Astfel, desi directiva mentionata exclude din aria de aplicare contractele de credit garantate cu ipoteca, in textul acesteia se face o precizare extrem de importanta. „Prezenta directiva nu ar trebui sa aduca atingere punerii in aplicare de catre statele membre, in conformitate cu legislatia comunitara, a dispozitiilor prezentei directive in domenii care nu intra in sfera de aplicare a acesteia. Astfel,  un stat membru ar putea sa mentina sau sa introduca dispozitii legale nationale corespunzatoare celor din prezenta directiva sau anumitor prevederi privind contractele de credit din aceasta, care nu intra in sfera de aplicare a prezentei directive”, se afirma in textul actului normativ european.
In plus, Romania este una dintre putinele tari in care asociatia bancara nationala nu a adoptat codul voluntar de conduita recomandat de Uniunea Europeana in cazul creditelor ipotecare. Lipsa unui astfel de cod justifica pe deplin, in opinia Conso.ro, extinderea sferei de cuprindere a actului normativ national si asupra creditelor cu garantie ipotecara.
Asa cum a facut-o si inainte de adoptarea ordonantei de urgenta, Conso.ro va continua sa sustina cu fermitate principiile care stau la baza acesteia, precum si necesitatea ca actul normativ sa se aplice tuturor contractelor de credit in vigoare, indiferent de data la care au fost incheiate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul