Chiar daca mai sunt 4 zile pana cand bancile trebuie sa clarifice modul in care vor modifica contractele de credit, negocierile nu au adus ajustarile dorite de clienti. Nici BCR si nici Volksbank nu doresc sa renunte la politica de a transforma comisionul de risc in comision de administrare, pentru a-l putea percepe in continuare clientilor.
Conform OUG 50/2010 bancile nu mai pot percepe alte comisioane in afara de 6 tipuri clar specificate in actul normativ. Lista agreata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) include comisionul de administrare/gestiune credit, dar il exclude pe cel de risc.
Printre cele mai mari institutii de credit care au inclus in structura de costuri la credite si acest comision de risc se numara BCR si Volksbank.
Bancile tin cu dintii de comisioane
Avand in vedere ca nivelul comisioanelor de risc depaseste chiar si o treime din costul total al creditului, simpla eliminare a acestui cost ar subtia considerabil veniturile bancilor respective.
In consecinta, solutiile propuse de banci constau in redenumirea comisioanelor de risc in comisioane de administrare, sau adunarea lor, in situatia in care banca percepea ambele tipuri de costuri.
Astfel, in
actul aditional pus la punct de BCR se prevede ca clientul va plati de acum inainte "un comision lunar de administrare, in valoare de x lei/euro, reprezentand insumarea comisioanelor lunare prevazute in Contractul de credit incheiat intre imprumutat si banca”.
Si la Volksbank situatia este similara. Din scrisorile primite de la banca, clientii afla ca “in considerarea prevederilor OUG 50/2010 comisionul de risc agreat cu dvs prin semnarea Conventiei de Credit, se va redenumi <<comision de administrare credit>>, urmand a fi datorat in continuare, pe toata durata conventiei, in aceeasi valoare procentuala”.
Clientii si-au unit fortele
Modul in care bancile au inteles sa aplice prevederile OUG 50/2010 a adus un val de nemultumire in randul clientilor. Acestia au considerat necesar sa se organizeze in grupuri si sa angajeze avocati care sa ii reprezinte la negocieri si chiar in instanta impotriva bancilor.
Primele doua grupuri aparute au fost reprezentate de clientii BCR si Volksbank. Printre cerintele lor se numara eliminarea comisionului de risc si scaderea corespunzatoare a costului total al creditului.
“Dorim ca banca sa elimine comisionul de risc, asa cum prevede OUG 50/2010, iar pe cel de administrare sa il calculeze la costul creditului, nu la suma imprumutata initial. Iar acest lucru sa se aplice nu de acum inainte ci incepand din iunie, de cand este ordonanta in vigoare”, spune Violeta Vasilioglu, unul dintre fondatorii grupului BCR.
Acest lucru ar insemna ca banca ar trebui sa returneze clientilor sumele platite incepand cu 21 iunie (data intrarii in vigoare a ordonantei) sub forma de comisioane de risc.
ANPC interzice redenumirea comisioanelor
Propunerile nu sunt exagerate daca se ia in considerare si punctul de vedere al ANPC transmis catre Asociatia Romana a Bancilor, prin care clarifica modul in care comisionul de risc trebuie tratat de acum inainte.
“OUG nr. 50/2010 nu permite ca anumite comisioane, mentionate in contractele initiale, sa fie redenumite conform noilor prevederi legale si nici ca valoarea comisioanelor care nu se mai regasesc in OUG 50/2010 sa fie adaugata peste valoarea celor expres mentionate in actul normativ si existente in contractele initiale”, a transmis conducerea ANPC catre bancile romanesti.
Si avocatii care reprezinta cauzele clientilor organizati in grupuri sustin acelasi punct de vedere.
“Creditorul trebuie sa va calculeze suma de rambursat conform OUG 50/2010 si sa includa doar comisioanele acceptate de Ordonanta de Urgenta si nu pe acelea existente in contractul de credit. Cereti bancii sa stopeze incasarea comisioanelor aferente creditului care nu sunt prevazute în OUG 50/2010”, recomanda avocatul Marius Coltuc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News