top banner

Ce raspund institutiile la scrisoarea bancherilor?

03 Decembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Ce raspund institutiile la scrisoarea bancherilor?

Chiar daca scrisoarea transmisa de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) catre banca centrala si Ministerul de Justitie a facut multa valva, oficialii institutiilor vizate de scrisoare nu au venit cu replici la fel de prompte. Mai degraba, acestia au preferat sa nu comenteze deloc nici solicitarile bancherilor si nici acuzatiile aduse.
In urma cu 2 saptamani, in presa aparea o scrisoare semnata de ARB si adresata BNR si Ministerului de Justitie, prin care se solicita revenirea asupra legislatiei ce urmeaza sa intre in vigoare din 2013 in zona protectiei consumatorilor. Mai exact, bancherii cereau ca o serie de amendamente, care tratau clauzele abuzive din contracte, sa nu se mai aplice.
In scrisoare, care a fost initial conceputa cu caracter confidential, bancherii fac mai multe aprecieri si asupra altor institutii.
Spre exemplu, se precizeaza ca ANPC face deja controale pe baza legislatiei in discutie, chiar daca aceasta nu a intrat in vigoare. De asemenea, se mai adauga si faptul ca instantele romane nu sunt inca pregatite sa aprecieze corecte clauzele specifice din contractele de credit.
Cu toate ca unele din afirmatii sunt dure si acuzatoare, institutiile vizate nu au venit cu replici pe masura.
Banca Nationala a Romaniei
BNR a fost principalul destinatar al scrisorii iar bancherii s-au adresat in special Bancii Centrale cu speranta ca aceasta ii va ajuta in demersul lor. Mai mult, pentru a-si pleda cauza, ARB a precizat ca in trecut, datorita unor “interventii coordonate a BNR si FMI” OUG 50/2010 a fost in final modificata in sensul acordarii mai putine drepturi clientilor.
Astfel, Conso.ro a intrebat BNR in ce a constat interventia coordonata a BNR si a FMI impotriva OUG 50 in anul 2010, si care este pozitia BNR in noul context juridic existent dupa hotararea Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Respectiv, va fi de acord BNR sa sustina aplicarea legii de aprobare a OUG 50 si asupra contractelor aflate in derulare?
BNR a precizat insa ca nu comenteaza afirmatiile din scrisoarea ARB avand in vedere ca apartin acestora din urma, iar Banca Centrala nu este in masura sa raspunda afirmatiilor facute de o alta institutie.
Consiliul Superior al Magistraturii
Aceeasi atitudine pasiva a avut-o si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Chiar daca in scrisoarea ARB se precizeaza ca “sistemul judiciar din Romania nu este inca pe deplin pregatit pentru o apreciere justa a clauzelor contractuale specifice”, CSM s-a limitat la a nu comenta, precizand insa ca instantele vor aplica legislatia in vigoare.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC)
Scrisoarea ARB este, in sine, o incercare de a obtine neaplicarea unor prevederi legislative in beneficiul consumatorului. In plus, in mod specific, bancherii acuza ANPC ca face deja controale pe baza legislatiei ce nu a intrat inca in vigoare.
Conso.ro a contactat ANPC si a solicitat un punct de vedere. Mai exact, am dorit sa stim care este opinia ANPC referitor la fondul scrisorii si daca reprezentantii institutiei isi mai pastreaza pozitia privind privind “atitudinea constructiva” a ARB si BNR in relatiile cu ANPC.
In plus, am intrebat ANPC asupra pozitiei pe care o va adopta in urma hotararii CJUE care statueaza ca prevederile OUG 50 pot fi aplicate si contractelor de credit in derulare. 
Oficialii ANPC nu au dorit insa sa comenteze foarte mult pe marginea intentiilor ARB si nici a acuzelor formulate, pe motiv ca scrisoarea nu le-a fost adresata direct. Reprezentantii autoritatii au trimis insa un raspuns.
Clientii isi iau apararea singuri
Cum institutiile vizate au preferat sa stea pe margine, consumatorii au protestat singuri impotriva solicitarilor ARB si a modului in care bancherii au decis sa isi faca lobby.
Clientii bancilor au transmis doua scrisori replica, cu caracter public, una semnata de 1000 de clienti nemultumiti si una de o asociatie dedicata, in care solicita autoritatilor sa nu dea curs cerintelor ARB si sa pastreze echidistanta atunci cand iau o decizie.
De asemenea, clientii solicita mai multa transparenta si vor sa fie inclusi la masa de dialog atunci cand se discuta si se negociaza reglementari care au un impact puternic asupra lor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Sărbători smart cu soluții digitale de la Garanti BBVA

Aplicația de Mobile Banking de la Garanti BBVA devine spiridușul digital al sărbătorilor, oferindu-le clienților posibilitatea de a aplica pentru un credit de nevoi personale și pentru un card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără nevoia de a vizita o agenție bancară.

18 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Creste numarul ofertelor cu dobanzi fixe unice la creditele de nevoi personale

Garanti Bank este una dintre bancile care propune o strategie de promovare a solutiilor de creditare obtinute prin aplicatia mobila.

10 Dec 2024 | Credite nevoi personale
Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul