Majoritatea contractelor de credit prevad comisioane de administrare calculate la soldul creditului. Sunt insa banci care calculeaza acest comision la valoarea initiala a creditului. Astfel, se ajunge ca in ultimii ani de plata a creditului sau in caz de rambursare anticipata, comisionul de administrare sa cantareasca foarte mult in rata lunara.
In prezent, printre bancile care calculeaza comisionul de administrare la valoarea initiala a creditului se gasesc BCR, Citibank si Raiffeisen Bank.
La BCR, pentru creditul de nevoi personale in lei, clientii trebuie sa plateasca un comision lunar de 0,35%, iar la Citibank, de 0,25%. Clientii Raiffeisen Bank platesc un comision lunar cuprins intre 0,33% si 0,49% din creditul initial, in functie de suma imprumutata.
Comisionul lunar ajunge sa reprezinte mai mult decat dobanda
Aceste comisioane impovareaza clientii, mai ales in ultimii ani ai perioadei de rambursare. In ultimele rate lunare, comisionul de administrare ajunge sa reprezinte cea mai mare parte a ratei - mult mai mult decat dobanda.
De exemplu, pentru un credit de 10.000 de lei, luat pe 5 ani, cu o dobanda de 10% si un comision de administrare lunar de 0,35% (calculat la valoarea creditului), rata lunara se ridica la 247 lei.
In prima luna, dobanda este de 83 de lei, iar comisionul de administrare 35 de lei. In ultima rata, dobanda coboara la doar 1,76 lei, insa comisionul lunar ramane neschimbat, la 35 lei.
Pot sa apara abuzuri si la rambursarea anticipata
Efectul de mai sus se poate accelera, in cazul in care clientul rambuseaza anticipat o parte din credit. Profitand de faptul ca in contract se prevede faptul ca acest comision se calculeaza la valoarea initiala a creditului, unele banci nu-l reduc nici atunci cand se fac rambursari anticipate.
De exemplu, pentru acelasi credit de 10.000 de lei, daca printr-o rambursare anticipata dupa 2 ani, soldul creditului coboara la 2.000 de lei, valoarea comisionului de administrare ramane tot la 35 de lei.
Astfel, suma totala de plata in ultimii 3 ani se ridica la peste 3.600 de lei, in timp ce soldul creditului este de numai 2.000 de lei, iar DAE urca astfel la peste 80%!!!
E bine de stiut ca legislatia protejeaza consumatorii in astfel de situatii, indiferent de tipul de credit aflat in derulare (credit cu garantie imobiliara sau fara garantii). Clientii trebuie sa beneficieze de reducerea echitabila costurilor in cazul in care ramburseaza anticipat o parte din credit, se precizeaza in art 66 al OUG nr. 50/2010.
Iar in cazul unei rambursari anticipate, acel comision lunar ar trebui recalculat. Interpretarea fireasca a legii impune ca baza de calcul – suma acordata initial – sa fie redusa cu valoarea rambursarilor anticipate. In acest fel, suma datorata catre banca scade.
Raiffeisen Bank recalculeaza comisionul la cerere
La sesizarea Conso.ro, Raiffeisen Bank a recalculat comisionul de administrare al unui client aflat in aceasta situatie.
Asta nu inseamna ca toti clientii beneficiaza automat de acest beneficiu atunci cand fac plati anticipate. Doar cei care fac o cerere de recalculare ajung sa achite comisioane lunare mai mici.
”Modul de calcul al comisionului este reglementat prin contractul de credit semnat intre client si banca; in acesta se mentioneaza faptul ca acest comision se calculeaza si se percepe lunar, prin aplicarea procentului la valoarea initiala a creditului. In situatia rambursarii anticipate partiale, acest comision se recalculeaza la noua valoare pe baza unei simple cereri depuse de clienti in oricare dintre agentiile Raiffeisen Bank”, au precizat reprezentantii Raiffeisen Bank.
Daca sunteti intr-o situatie asemanatoare trimiteti-ne detalii si documente pe adresa de email: office@conso.ro Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News