Guvernul francez a modificat legea creditului pentru a ajuta mai mult persoanele supraindatorate. Procedura falimentului va fi mai rapida, iar durata maxima a planului de rambursare a datoriei se va scurta cu 2 ani. In plus, executarea silita se suspenda temporar. La noi, inca nu exista niciun fel de protectie pentru clientii supraindatorati.
Unul din trei cazuri de supraindatorare apare in Franta ca urmare a divortului, pierderii locului de munca sau a decesului unuia dintre soti. Pentru a ajuta aceste persoane, guvernul francez a luat decizia de a grabi procedura de insolventa. Daca aceasta nu se deruleaza rapid, afecteaza persoanele atat psihic, cat si din punctul de vedere al capacitatii de a-si reveni financiar.
8 ani – durata maxima a planului de rambursare
In urma modificarilor intervenite din 1 noiembrie 2010, durata planului de rambursare a datoriei s-a redus de la 10 ani la 8 ani daca o persoana este declarata insolventa, pentru a incuraja aceste persoane sa reintre mai rapid in viata sociala.
Totodata, procedurile de evaluare a supraindatorii se vor derula accelerat. De exemplu, Banca Frantei are la dispozitie doar 3 luni in loc de 6 luni pentru a clasa cererile primite catre comisiile de supraindatorare. Schimbarile vor face ca durata procedurii de reabilitare personala sa se reduca de la 1 an si jumatate la numai 6 luni in 95% dintre cazuri.
Bancile nu pot evacua clientii din casa pana la solutionarea dosarului
O alta noutate este ca procedurile de executare silita impotriva bunurilor detinute de persoanele supraindatorate sunt suspendate pana la solutionarea dosarului de insolventa, iar judecatorii pot suspenda procedurile de evacuare a clientilor din locuinte.
Nu in ultimul rand, bancile sunt obligate sa continue sa ofere servicii financiare pentru persoanele care se confrunta cu probleme mari la plata ratelor.
Durata in care aceste incidente apar la biroul de credit se va reduce de la 8 ani la 5 ani, daca are loc o procedura de reabilitare personala, si de la 10 ani la 5 ani, daca se declara falimentul personal. Iar, de acum inainte, francezii pot obtine prin email raportul de la biroul de credit, care in Franta este administrat de banca centrala.
FMI impune guvernului doleantele bancilor
In Romania, nu exista astfel de solutii pentru persoanele supraindatorate,
legea falimentul personal propusa in primavara acestui an fiind lipsita de sustinere in Parlament.
Ca si in cazul OUG 50, bancherii au protestat impotriva acestui proiect de lege, avand sprijinul Bancii Nationale. In urma lobby-ului facut la FMI, guvernul a ajuns sa promita in
scrisoarea de intentie catre Fond ca nu va sustine un proiect de lege pentru falimentul personal.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News