Peste 250 de organizatii care reprezinta consumatorii in Statele Unite au semnat o scrisoare comuna, prin care solicita autoritatilor americane sa interzica acordarea creditelor pana la salariu de catre banci. Acestea sunt acuzate ca isi ingroapa clientii in datorii pe termen lung cu dobanzii de 400%.
Scrisoarea solicita actiuni urgente din partea autoritatilor pentru a stopa imediat acordarea de credite foarte scumpe de catre banci, ce devin imposibil de rambursat.
Wells Fargo, US Bank, Fifth Third, Regions and Guaranty Bank sunt prin bancile care ofera „credite in avans”, care functioneaza similar cu "creditele pana la salariu" (payday loan): presupun un cost foarte mare si trebuie rambursate integral intr-un termen foarte scurt.
Creditele conduc la dificultati financiare majore
Studiile au aratat ca aceste credite imping clientii intr-un cerc vicios la indatorarii, din care nu mai pot iesi. In cazul in care clientul nu poate achita creditul, acesta se reinnoieste pe o perioada similara. Cum costurile sunt foarte mari, aceste datorii cresc de la o luna la alta, fara sansa de a mai fi rambursate vreodata.
Ele conduc in acest mod la dificultati financiare majore pentru clienti, cum ar fi o probabilitate crescuta de a intra in incapacitate de plata, acumularea de restante pe cardurile de credit si fata de alti furnizorii, intarzieri in tratarea afectiunilor medicale si pierderea unor privilegii elementare din cauza rostogolirii creditelor pana la salariu.
Mai mult, asa-zisele „credite in avans” oferite de banci submineaza legea in statele care interzic sau care au impus restrictii pentru creditele pana la salariu in ultimii ani, ori care nu au acceptat niciodata ca aceste credite sa fie vandute pe piata.
Clientii care apeleaza la credite pana la salariu ajung deseori in situatia de a nu putea simultan rambursa creditul si a face fata cheltuielilor curente, astfel ca solicita inca un credit. O analiza efectuata de Centrul pentru Creditare Responsabila a ajuns la concluzia ca acelasi lucru este valabil si pentru creditele vandute de banci:
- creditele pana la salariu vandute de banci au in medie o DAE de 365%;
- in medie, clientii care solicita un astfel de imprumut ajung sa scape de credit abia dupa 175 de zile;
- multi clienti solicita 10, 20 si chiar 30 de credite intr-un an;
- multi dintre solicitanti beneficiaza de ajutoare sociale, iar banca le opreste o parte importanta din bani, imediat ce sumele sunt virate in cont.
Asociatiile de consumatori solicita autoritatilor sa actioneze cat mai rapid pana cand aceste produse nu se raspandesc si sa ia masuri pentru ca bancile respective sa nu mai vanda aceste credite periculoase.
Solicitarea a fost trimisa catre cele 4 institutii federale care reglementeaza sectorul bancar in Statele Unite:
- Federal Reserve (banca centrala),
- Consumer Financial Protection Bureau (noua autoritate pentru protejarea consumatorilor de servicii financiare),
- Federal Deposit Insurance Corporation (institutia care garanteaza depozitele)
- Office of the Comptroller of the Currency (autoritatea de supraveghere bancara).
Creditele de acest tip sunt vandute si in Romania, prin intermediul unor institutii financiare nebancare. Ele sunt promovate sub diverse denumiri, precum credite la domiciliu, credite rapide sau credite pana la salariu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News