top banner

OUG 50: Bancile au politici diferite privind destinul actelor aditionale

27 Februarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Inca din iunie 2010, bancile s-au confruntat cu o serie de dileme legate de creditele in derulare. Dupa ce au criticat aspru ordonanta 50/2010, majoritatea au decis sa pastreze modificarile operate in contracte, de dragul transparentei, in timp ce altele sunt gata sa treaca peste Curtea Constitutionala doar pentru a reveni la conditiile initiale.
Epopeea OUG 50, devenita intre timp Legea 288/2010, este departe de a se fi incheiat. Unii dintre clientii care nu au semnat actul aditional propus de banci trebuie sa ia acum o noua decizie.
Dupa ce in septembrie, contractele lor au fost modificate automat, prin acceptarea tacita a actului aditional, la finalul anului trecut clientii au aflat ca, in conformitate cu prevederile noii legi, pot fi obligati de banci sa se intoarca la conditiile initiale ale contractului de credit.
Desi Curtea Constitutionala a respins exceptia de neconstitutionalitate invocata de un grup de parlamentari, in cadrul motivarii deciziei a mentionat ca denuntarea actelor aditionale acceptate tacit nu se poate face fara acordul clientului.
Majoritatea bancilor nu renunta la actele aditionale
Majoritatea bancilor nu sunt afectate de precizarea inclusa in motivarea deciziei Curtii Constitutionale, deoarece au hotarat sa nu denunte actele aditionale acceptate tacit.
Raiffeisen Bank si CEC Bank au fost primele institutii care au transmis public mesajul ca nu vor reveni la conditiile initiale din contracte, decat in situatia in care clientii doresc in mod expres acest lucru.
“Consideram calculul dobanzii legat de un indicator cum este Euribor sau Robor, un calcul transparent si mai usor de urmarit de client”, a spus Radu Topliceanu, director executiv Raiffeisen Bank.
Contactati de Conso.ro, si reprezentantii BRD, Banca Transilvania, Millennium Bank si UniCredit Tiriac Bank au precizat, la randul lor, ca nu vor reveni la conditiile din contractele initiale.
“In urma aparitiei Legii 288/2010, Banca Transilvania a decis mentinerea aplicarii prevederilor OUG 50/2010 la contractele in sold, motivat de continuarea asigurarii unei relatii transparente si reciproc avantajoase cu clientii”, au precizat reprezentantii bancii.
Aproximativ 80% din contractele de credit de la Banca Transilvania au fost modificate prin acte aditionale acceptate tacit.
“Avand in vedere faptul ca si inainte de publicarea acestei legi, conditiile ofertei BRD erau apropiate de prevederile legale, modificarile au fost minore, in favoarea clientilor nostri. Prin urmare, cu ocazia publicarii Legii 288/2010, nu avem in vedere notificarea clientilor pentru revenirea la vechiile conditii de creditare”, a precizat pentru Conso.ro Philippe Lelarge, director executiv BRD.
Unele banci raman pe baricade impotriva OUG 50
Piraeus Bank a fost prima institutie care a comunicat, printr-un anunt postat pe propriul site ca, pentru creditele acordate inainte de 21 iunie 2010, banca va reveni la conditiile anterioare aplicarii OUG 50/2010. Insa mesajul a fost postat la inceputul lunii ianuarie, mult inainte de momentul publicarii in Monitorul Oficial a motivarii deciziei Curtii Constitutionale (31.01.2011).
BCR a emis pe 18 februarie un comunicat de presa in care se anunta decizia de denuntare a tuturor actelor aditionale acceptate tacit. La solicitarea Conso.ro, reprezentantii BCR au contestat temeiurile juridice pe care Curtea Constitutionala si-a bazat motivarea deciziei sale.
Parlamentarii ataca pozitia bancilor
Doi dintre parlamentarii care au sustinut constant pozitiile exprimate de clientii nemultumiti au replicat dur in momentul in care bancile au decis sa denunte unilateral actele aditionale.
“Actuala pozitionare a unor banci, care nu numai ca aduc critici deciziei Curtea Constitutionale privitoare la OUG 50/2010, dar mai ales refuzul lor fatis de a nu o transpune in practica, reprezinta un adevarat atac la statul de drept, ordinea constitutionala si intreg sistemul juridico-legal romanesc”, a precizat pentru Conso.ro senatorul Iulian Urban.
La randul sau, deputatul Eugen Nicolaescu, unul dintre sustinatorii aplicarii OUG 50 si pentru clientii vechi, si-a manifestat dezacordul fata de aceasta situatie.
“Exact acest lucru am dorit sa il evitam. Tocmai din lipsa unui cadrul juridic clar se ajunge la astfel de interpretari care duc la posibile abuzuri. Eu pregatesc un nou proiect legislativ pe care il voi prezenta peste doua saptamani, pentru a reglementa problema relatiei dintre banci si clienti”, a precizat Nicolaescu pentru Conso.ro.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Viva Credit: Află cum câștigi o iarnă fără grija facturilor!

Se întâmplă uneori ca două cheltuieli importante să apară în același timp, iar atunci te întrebi dacă mai ai forța necesară să găsești bani pentru amândouă. De exemplu, îți propui să-ți cumperi cauciucuri de iarnă, dar a doua zi te apucă o durere de măsea și trebuie neapărat să mergi la stomatolog. Pe care o rezolvi mai întâi? Cu Viva Credit, nu trebuie să alegi, pentru că le poți face față cu brio amândurora.

28 Oct 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul