Somajul, scaderea veniturilor si cresterea cursului au facut ca multe persoane sa nu isi mai poata plati rata la banca. Guvernele anterioare au ignorant problemele clientilor supraindatorati, punand pe primul loc stabilitatea bancilor. Vor exista macar acum masuri pentru sustinerea clientilor cu probleme in rambursarea ratelor?
Pana acum, romanii care se confrunta cu plata ratelor la creditele contractate in perioada de boom nu au beneficiat de nicio sustinere din partea guvernelor care s-au succedat la Palatul Victoria.
Mai mult, cateva proiecte legislative menite sa usureze povara dusa de clienti au fost inghetate din fasa, pe motiv ca ar putea perturba sistemul financiar.
In contrast, in tari vecine, precum Ungaria, au existat mai multe
programe de suport pentru clientii care nu isi mai pot plati ratele, inclusiv inghetarea cursului de schimb sau falimentul personal.
Care sunt persoanele afectate?
In ultimii ani, bancile au oferit diverse solutii de restructurare a creditelor pentru o parte din clientii care se confruntau cu dificultati financiare. Insa, asa cum rapoartele BNR au semnalat, eficienta masurilor de restructurare a fost relativ redusa, la fel ca si anvergura acestor operatiuni . La sfarsitul trimestrului I din 2010, doar 6% dintre credite au trecut prin restructurare.
In absenta altor masuri de sustinere a debitorilor, creditele neperformante pe ansamblul sectorului bancar au ajuns la aproape 15% la finele lui 2011, conform datelor FMI.
Cele mai afectate sunt in special persoanele tinere (pana in 35 ani) care au obtinut credite ipotecare, de valori mari, in euro sau franci elvetieni.
Guvernele anterioare au blocat initiative legislative
Una din solutiile propuse la inceputul lui 2010 pentru ajutorarea persoanelor supraindatorate a fost introducerea legii falimentul personal. Proiectul nu a fost sustinut de guvernul Boc la vremea respectiva pe motiv ca modul in care a fost conceput ar fi dat prea multe drepturi clientilor si ar fi perturbat sistemul financiar. Cu aceleasi argumente, s-a blocat si proiectului de reglementare a activitatii recuperatorilor de creante.
In locul acestor doua initiative legislative nu a mai fost adus nimic, Romania fiind practic printre putinele tari din regiune in care problema datornicilor la banci nu a fost tratata sub nicio forma de autoritati, ci ascunsa sub pres, in speranta ca se va rezolva de la sine.
Vocea clientilor nu se aude nici acum la Palatul Victoria
Avand in vedere ca un guvern de stanga ajuns la guvernare, iar masurile anuntate pana acum au un puternic impact social, clientii cu credite ar putea spera la vremuri mai bune. Pe de alta parte, declaratiile privind masurile sociale nu includ decat tangential si foarte timid referiri la o protectie mai buna a debitorilor.
“Trebuie sa gasim solutii de protejare, fara a interveni mai mult decat poate sa intervina un guvern”, este singura precizare a premierul Victor Ponta in cadrul emisiunii “Dupa 20 de ani” de la ProTv.
In oglinda, Ungaria si Grecia au introdus falimentul personal in plina criza, iar guvernul maghiar pregateste chiar un proiect legislativ prin care clientilor cu probleme le-ar putea fi strearsa 25% din datorie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News