Comisia Europeana propune un pachet de masuri menite sa protejeze detinatorii de conturi bancare si investitorii si sa creasca increderea consumatorilor in sistemul bancar. Printre aceste masuri se regasesc cresterea nivelului de garantare al depozitelor la 100.000 de euro si plata mai rapida a compensatiilor in caz de faliment bancar.
Un nou pachet de masuri pentru sistemele financiare europene a fost propus de Comisia Europeana, care vizeaza clientii bancilor, ai societatilor de asigurari, dar si pe investitorii de pe piata de capital.
“Adoptarea acestui pachet de masuri arata eforturile pe care Comisia Europeana le face pentru a promova transparenta si responsabilitatea in sistemul financiar european, pentru a preveni viitoare crize economice. Consumatorii europeni merita mai mult. Au nevoie de asigurarea ca economiile, investitiile sau politele de asigurare le sunt protejate in orice tara a Europei traiesc”, a explicat Michel Barnier, comisar european pentru piete interne.
Studiul de impact confirma planul initial
In toamna lui 2008, cand criza financiara a lovit Europa, statele membre au luat decizia de a creste gradual
nivelul de protectie. In martie 2009, s-a aprobat printr-o directiva cresterea plafonului de garantare al depozitelor de la cel putin 20.000 euro la 50.000 euro, incepand cu iunie 2010 si urcarea la 100.000 euro pana la sfarsitul lui 2010. Propunerea actuala a Comisiei – venita in urma unui studiu de impact al tranzitiei catre noul plafon - confirma cifra de 100.000 euro ca nou prag minim.
Aceasta masura aduce siguranta ca peste 95% din cei ce economisesc la banci isi vor primi toate economiile inapoi in caz de faliment, afirma reprezentantii Comisiei. In Romania, acest procent este probabil chiar mai ridicat.
Totodata, propunerea Comisiei este ca schema de garantare sa includa depozitele in toate valutele, inclusiv cele ale firmelor mici, mijlocii si mari.
In plus, Comisia considera ca trebuie abandonate acele scheme de garantare, unde clientii doar un anumit procent din suma economisita chiar daca valoare depozitului este mai mica decat suma garantata.
Despagubiri platite in 7 zile de la faliment
De asemenea, conform noilor propuneri, perioada de timp in care clientii bancilor vor fi despagubiti nu va mai depasi 7 zile, iar acestia vor fi mai bine informati prin introducerea unor informatii standard in extrasele de cont.
Persoanele care fac depozite la sucursale de banci straine vor fi si ei mai bine protejati. Pana acum deponentii erau despagubiti conform schemei de garantare din tara in care se afla banca mama. Noile masuri prevad ca despagubirea sa se faca conform schemei de garantare din tara in care se afla sucursala, urmand ulterior sa se faca o decontare intre cele doua scheme de garantare nationale. In acest mod se reduce gradul de birocratie si se grabeste despagubirea.
Astfel, europenii nu vor fi doar mai bine protejati, ci vor avea posibilitatea sa aleaga cele mai bune produse de economisire din tarile europene fara sa-si faca griji in privinta diferentelor ce pot aparea la garantarea economiilor. Bancile vor beneficia si ele pentru ca vor putea oferi produse competitive fara aceasta piedica a garantarii depozitelor.
Pragul de compensatie pentru investitori – 50.000 euro
Noile masuri ale Comisiei Europene ii vizeaza si pe investitorii care apeleaza la serviciile diferitelor firme de investitii, in cazul in care acestea nu reusesc sa le returneze anumite active din cauza fraudelor sau neglijentei.
Pana acum, investitorilor li se garanta returnarea activelor pana la un nivel de maxim 20.000 de euro, insa despagubirea putea avea loc si dupa cativa ani. Comisia Europeana a hotarat cresterea acestui prag de compensare la 50.000 de euro, iar perioada in care trebuie platita despagubirea nu poate depasi 9 luni.
In prezent, investitorii nu sunt protejati in situatia in care firma de investitii la care a apelat trimite activele sale in custodie catre o a treia parte si aceasta intra in faliment. Noile masuri vor acoperi si astfel de cazuri.
Scheme de garantare pentru asigurari
Desi exista state europene care dispun de sisteme de garantare pentru asigurari, acestea nu sunt prezente in toate tarile membre UE. Prin setul de masuri adoptat pe 12 iulie, Comisia Europeana a propus elaborarea unei directive care sa impuna tuturor statelor europene implementarea unor astfel de scheme.
Schemele de garantare pentru asigurari ofera protectie consumatorilor in caz de faliment al asiguratorilor prin plata unor compensatii sau asigurand continuarea contractului de asigurare prin trasferul politei catre un alt asigurator.
Majoritatea masurile propuse ar putea intra in vigoare si vor putea fi implementate in 2012 si 2013 in toate tarile membre UE, precum si in Norvegia, Islanda si Liechtenstein.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News