Directiva europeana ce garanteaza depozitele bancare de pana la 100.000 euro a devenit greu de respectat in Cipru. Statul vrea sa oblige deponentii sa plateasca pentru salvarea tarii, prin introducerea unei taxe speciale, de pana la 9,9% din valoarea depozitelor.
La doar 3 saptamani de la instaurarea noului guvern cipriot de centru dreapta, lipsa finantarii internationale a facut ca executivul sa caute banii atat de necesari pentru sustinerea sistemului financiar afectat de criza, pe plan local, precizeaza Wall Street Journal.
Vineri au avut loc intalniri de urgenta intre reprezentantii Ciprului si lideri ai UE si FMI, pentru a gasi o solutie. Necesarul de finantare al Cipru se ridica la 17,5 miliarde euro, dar partenerii internationali sunt dispusi sa ofere doar 10 miliarde.
De la paradis fiscal, la taxa pe depozit de 10%
In loc sa caute bani la actionarii bancilor, prin solicitarea unei majorari de capital, solutie care ar fi necesitat insa un timp mai indelungat, guvernantii au propus introducerea fara avertisment a unei taxe de 9,9% pe conturile mai mari de 100.000 euro si de 6,75% pe conturile clientilor mai mici de acest prag.
In schimbul banilor, clientii ar urma sa primeasca actiuni la bancile pe care le “salveaza”.
La final de saptamana, cand decizia a fost data publicitatii, bancile au fost inchise astfel incat s-a limitat posibilitatea clientilor de a-si retrage banii inainte ca taxa sa fie instituita, fiind fost blocate si transferurile electronice. Si luni este zi nebancara in Cipru, fiind sarbatoare nationala.
Prin instituirea taxei, guvernul spera sa stranga 5,8 miliarde euro cu care sa salveze primele 2 banci ale tarii, Bank of Cyprus si Laiki Bank, si sa evite un faliment care ar fi zguduit sistemul financiar al insulei.
Cipru este o tara cu 800.000 de locuitori, cu un PIB de 18 miliarde euro, dar cu un sistem financiar relaxat si destul de opac, estimat a avea o dimensiune de 70 miliarde euro.
Cele mai multe conturi sunt de valori mari, detinute in principal de rezidenti rusi sau de alti straini, deoarece Cipru este considerat un paradis fiscal.
Directiva europeana este ingradita
Totusi, atunci cand s-a propus aceasta taxa, nu au fost afectate doar conturile milionarilor rusi ci si conturile cetatenilor simpli ai Ciprului. Prin urmare, apar mari semne de intrebare asupra justetii acestei actiuni.
Taxa pe depozit afecteaza implicit schema de garantare a depozitelor. Fiind un stat membru al UE, Cipru aplica directiva europeana, ce impune garantarea sumelor de pana la 100.000 euro. Acest articifiu fiscal incalca dreptul consumatorilor, stabilind un precedent periculos pentru un stat al UE.
Propunerea trebuie votata de Parlament
Dupa valul de nemultumire si criticile aduse acestei decizii, autoritatile si-au schimbat usor propunerile.
Astfel, cea mai recenta varianta a taxei implica un nivel de 3% pentru sumele de pana la 100.000 euro, 10% pentru conturile cu valoare intre 100.000 si 500.000 euro, si de 15% pentru cele mai mari de 500.000 euro.
“Atata vreme cat reusim sa strangem suma de 5,8 miliarde euro, cred ca propunerea va fi sustinuta de toata lumea, dar bineinteles ministrii si troika trebuie sa vada toate cifrele si sa se convinga ca aceasta masura va da roade”, a precizat un oficial cipriot, citat de WSJ.
Pentru ca propunerea guvernului sa fie pusa in aplicare, este necesar ca aceasta sa fie votata de Palament in cursul zilei de luni. Orice amanare s-ar putea dovedi catastrofala. La reluarea activitatii bancare, sistemul financiar cipriot ar putea fi paralizat prin retrageri masive de bani.
UPDATE: Adoptarea taxei pe depozite a fost amanata de Parlamentul cipriot pana marti. Astfel, si ziua de marti va fi declarata zi nebancara.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News