Programul Kogalniceanu, lansat in septembrie pentru impulsionarea acordarii de credite IMM-urilor, a reusit sa aduca finantare doar pentru 15 firme, din 2.000 de cereri eligibile. Vina este pusa de agentiile statului pe seama bancilor, care au proceduri greoaie si nu au promovat destul acest program.
Programul Kogalniceanu ofera companiilor mici si mijlocii posibilitatea de a obtine o linie de credit cu dobanda partial subventionata de stat si cu posibilitatea garantarii creditului, prin FNGCIMM.
Subventia de pana la 6,5 puncte procentuale din nivelul standard al dobanzilor percepute de banci este considerata principalul avantaj al programului.
Pentru obtinerea subventei, IMM-urile trebuie sa se inscrie la Agentiei pentru Implementarea Proiectelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), care trimite apoi solicitarile mai departe catre banci, in cazul in care sunt eligibile pentru obtinerea subventiei
Procedura greoaie la inceput de drum
Pana la in prezent, AIPPIMM a primit 2.900 de solicitari de inscriere in program din partea IMM-urilor. Dintre acestea 2.000 au fost analizate si declarate eligibile, iar proiectele au fost impartite spre cele 10 banci partenere.
Doar 15 cereri de finantare au fost insa aprobate, respectiv rata de succes se ridica la doar 0,75%. Cifra este extrem de descuranjanta fata de estimarile guvernului, care se asteapta ca in 2012 programul Kogalniceanu sa sustina 13.000 de firme.
“Principala problema in implementarea Programului o constituie timpul indelungat de evaluare a dosarelor la banca”, este concluzia trasa de presedintele AIPPIMM, Cristian Haiduc, in cadrul unei intalniri de lucru avuta cu bancile partenere.
Presedintele agentiei invoca si promovarea timida ce s-a facut programului, sugerand fiecarei banci in parte sa faca mai vizibile informatiile despre acest program, atat pe propriul site cat si in publicatii de profil.
Ca raspuns, bancile au dat vina pe procedura relativ groaie si pe faptul ca beneficiarii nu se prezinta in timp util la banca, respectiv in 5 zile lucratoare de la acceptul primit din partea AIPPIMM. De asemenea, multi beneficiari au documentatie incompleta.
Conform bancherilor, analiza dosarului de credit ar dura aproximativ 2 saptamani de la momentul primirii dosarelor complete.
Demaraj la relanti pentru programele statului
Programele statului, in special in zona impulsionarii creditarii, au fost primite cu interes si laudate chiar la nivel european. Cele din zona IMM-urilor, inclusiv programul Kogalniceanu, a pus de curand Romania in rand cu tari, precum Marea Britanie sau Suedia, intr-un raport recent al Comisiei Europene.
Totusi, problemele aparute la implementare arata ca programele statului ar avea nevoie de o perioada de rodaj, in care procedurile sa fie optimizate.
Si programul Prima Casa a fost caracterizat in primele luni de la lansare de un timp relativ mare de solutionare a dosarelor. Ulterior, situatia a fost imbunatatita, iar acum procedura presupune transmiterea online a documentelor intre Fondul de Garantare si banci si evaluarea cererilor in numai cateva zile.
In cadrul programului Kogalniceau, Fondul de Garanatare este implicat prin acordarea de garantii de pana la 80% din valoarea creditului. Conform reprezentantilor Fondului, analiza dosarului nu dureaza mai mult de cateva ore.
O imbunatatire rapida a procedurilor este si obiectivul urmarit de AIPPIMM, in conditiile in care bugetul alocat programului pentru 2011 a ramas in mare neutilizat. In consecinta, Agentia urmeaza sa ofere mai mult sprijin bancilor in perioada urmatoare, iar o noua intalnire de lucru a fost programata pentru inceputul lunii decembrie.