top banner

Europa are o noua structura de supraveghere a sectorului financiar

22 Septembrie 2010 | Autor: Marius Serban

Parlamentul European a dat unda verde noii structuri de supraveghere financiara la nivel european, dupa mai mult de un an de dezbateri. Din 2011, noul cadru legislativ va schimba in mod fundamental modul in care bancile, companiile de asigurare si bursele de valori sunt monitorizate, iar protectia consumatorilor va fi pusa la loc de cinste.
Actualele comitete de supraveghere vor fi inlocuite de anul viitor de trei autoritati de supraveghere europeana. Atributiile lor vor fi mult extinse fata de situatia curenta, cand comitetele au doar rol consultativ, fiind responsabile cu:
  • Rezolvarea disputelor intre autoritatile de supraveghere din statele membre;
  • Impunerea de interdictii temporare pentru produsele si activitatile financiare riscante.
In noile conditii, daca autoritatile nationale ezita sa actioneze pentru a elimina anumite incalcari ale legislatiei europene, autoritatile europene vor putea interveni. De exemplu, daca bancile romanesti incalca anumite reguli, iar BNR nu intervine, atunci institutiile europene vor actiona direct pentru a remedia problemele.
Protectia consumatorilor – obiectiv central
Ca urmare a serviciilor financiare tot mai complexe, parlamentarii europeni au impus cu succes ca activitatea de protectie a consumatorilor sa fie in centrul atentiei noilor institutii europene. Acestea vor putea chiar investiga institutiile de credit, produsele si activitatile financiare care genereaza riscuri pe pietele financiare si vor emite avertismente atunci cand va fi necesar.
In plus, atunci cand legislatia financiara permite, institutiile europene pot interzice sau limita temporar anumite produse si activitati financiare si poate cere Comisiei Europene sa introduca acte legislative care sa le interzica permanent.
Avertismente mai rapide la riscuri
In paralel, va functiona si un Consiliu European de Risc Sistemic, care va monitoriza si avertiza asupra riscurilor acumulate in economia europeana. Consiliul va dezvolta un set de indicatori care va permite evaluarea uniforma a riscului pentru institutiile financiare care opereaza in mai multe tari. Pentru o mai buna comunicare, nivelul riscurilor va fi clasificat in categorii, simbolizate prin diferite culori. Iar fiecare avertisment public va fi insotit de culoarea asociata riscului semnalat.
Atat cele 3 noi institutii europene cat si consiliul de risc sistemic vor putea dobandi in timp noi puteri, in functie de necesitati. In acest sens, Comisia Europeana va intocmi un raport la fiecare 3 ani, care va contine recomandari pentru imbunatatirea activitatii de supraveghere financiara europeana.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Fondatorii Salt Bank care nu și-au activat conturile pot pierde beneficii importante

Conversia în bani a punctelor oferite la deschiderea contului s-a realizat deja pe 3 aprilie pentru fondatorii care și-au activat conturile și le-au menținut active până în prezent.

08 Apr 2025 | Info banci
Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Ce poți învăța despre fraudele informatice dintr-un concurs cu premii?

Banca Transilvania derulează un concurs cu premii, care reunește cazuistica întâlnită în cazul fraudelor din ultima vreme, iar din conținutul întrebărilor putem afla și care sunt principalele strategii folosite.

04 Mar 2025 | Info banci
De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

De câți bani ai nevoie pentru a beneficia de un banker dedicat?

Fie că vorbim de clienții premium banking, de posesorii de beneficii sau de pur și simplu de clienți-fondatori, oferta include un bancher personal la dispoziție pentru operațiuni și investiții.

26 Feb 2025 | Info banci
Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Un singur cont, mai multi utilizatori. Ce solutii au bancile?

Acoperirea cheltuielilor comune sau sustinerea unui partener, bani de buzunar pentru copii ori constituirea unui fond pentru vacante pot fi pretextele impartirii unui cont bancar in familie.

09 Ian 2025 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul