Aurul este considerat o investitie de refugiu pe timp de criza, cand majoritatea activelor financiare pot suferi deprecieri importante.
Conform dispozitiilor Codului fiscal, aurul de investitii nu este purtator de TVA. Prin aur de investitii se intelege:
• aurul, sub forma de lingouri sau plachete acceptate/cotate pe pietele de metale pretioase, avand puritatea minima de 995‰, reprezentate sau nu prin hartii de valoare, cu exceptia lingourilor sau plachetelor cu greutatea de cel mult 1 g;
• monedele de aur care: au titlul mai mare sau egal cu 900‰ sunt reconfectionate dupa anul 1800, sunt sau au constituit moneda legala de schimb in statul de origine, si sunt vandute in mod normal la un pret care nu depaseste valoarea de piata libera a aurului continut de monede cu mai mult de 80%.
Nu reprezinta aur de investitii monedele vandute in scop numismatic.
Populatia poate investi in aur prin diverse metode. Metoda clasica este achizitia de lingouri, monede sau bijuterii, insa aceasta prezinta inconvenientul depozitarii. Exista si
produse special concepute de institutiile bancare prin care se ofera la pachet atat aurul fizic cat si casete de valori special concepte pentru depozitare, pe baza contractelor de custodie.
Aurul poate fi rascumparat de catre banca, total sau partial, iar profitul obtinut de client nu se impoziteaza.
Suma minima necesara investitiei este stabilita in functie de caracteristicile fizice ale aurului si de greutarea unei monede sau a lingoului, care pot varia intre 5 grame sau 1 kilogram.
Populatia mai poate investi in aur si prin intermediul
certificatelor specifice emise de unele banci, ce au ca activ suport aurul si sunt listate pe diverse burse.
O alta modalitate de a derula tranzactii cu aur este prin intermediul platformelor de tranzactionare online.
Acestea presupun deschiderea unui cont si alimentarea lui prin intermediul cardului. In general, aceste platforme dau posibilitatea realizarii de tranzactii diverse (contracte futures, optiuni), care au ca suport aurul, la costuri reduse de tranzactionare si in conditiile unei lichiditati ridicate.
Aceste platforme si-au crescut popularitatea in randul speculatorilor, in urma cresterii pretului aurului de la 750 dolari pe uncie la inceputul crizei pana la peste 1.500 de dolari in prezent.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News