BVB a decis sa permita listarea la bursa a fondurilor de investitii imobiliare, cunoscute sub numele de REIT. Acestea mobilizeaza banii de pe piata de capital pentru a face investitii in proprietati imobiliare. Afla cum functioneaza aceste instrumente, care sunt riscurile si beneficiile asociate.
REIT provine de la Real Estate Investment Trust, fiind vorba de fonduri care investesc in diverse proprietati, cat si instrumentul financiar in sine. Acestea au fost concepute pentru a da posibilitatea si investitorilor mici de a profita de oportunitatile oferite de proiectele imobiliare de anvergura.
REIT-urile se impart in 3 categorii, in functie de modul in care companiile isi obtin veniturile: equity, mortgage si hybrid.
Equity REITs, cel mai intalnit tip, sunt acele companii care investesc in proprietati imobiliare, astfel ca principalul venit este obtinut din chirii. Investitia se poate face in spatii comerciale, apartamente, cartiere rezidentiale, case, etc.
Pe de alta parte, mortgage REITs sunt reprezentate de acele companii care se ocupa de investitii si detinerea de ipoteci. In acest sens, ele dau imprumuturi imobiliare, achizitioneaza ipoteci existente sau investesc in obligatiuni imobiliare (mortgage backed securities), iar veniturile lor provin in principal din dobanda pe care o primesc pentru acordarea de aceste imprumuturi ipotecare.
Hybrid REITs combina cele 2 strategii de investitii, efectuand plasamente in proprietati imobiliare si ocupandu-se in acelasi timp si de finantarea imprumuturilor ipotecare.
“BVB urmareste in mod continuu sa isi diversifice categoriile de emitenti existente, iar oportunitatea aparitiei acestora in spectrul pietei bursiere este efectul activitatii desfasurate de mai multe fonduri de investitii in Romania care investesc si in proprietati imobiliare sau exclusiv in proprietati imobiliare”, se precizeaza in comunicatul Bursei de Valori de la Bucuresti.
In alta ordine de idei, REITs investesc in proprietati care aduc venituri, iar profitul este distribuit in proportie de minimum 90% catre investitori sub forma dividendelor.
Pentru a investi in aceste companii, investitorii trebuie sa subscrie unitati de fond. Performanta acestor fonduri imobiliare depinde de gradul de ocupare a locurilor aflate in imobilele in care este facuta investitia, nivelul chiriilor etc, existand chiar riscul pierderii investitiei.
Analistii sunt de parere ca aceste intrumente sunt binevenite pe bursa de la Bucuresti, mai ales ca pot fi accesate pe orice piata matura.
“Chiar si pe bursa din Bulgaria, acestea exista de aproximativ 10 ani”, a precizat Iulian Panait, presedintele KTD Invest.
El a adaugat ca inainte de a investi intr-un astfel de fond, investitorii trebuie sa se uite la durata de recuperare a investitiei, la raportul dintre pretul de tranzactionare a actiunii si valoarea estimata a proprietatilor aflate in portofoliu etc.
“In orice caz, depinde si ce fel de fonduri de investitii vor fi introduse la tranzactionare. Este important si administratorul, si proiectele pe care se face expunerea”, a afirmat Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News