Comisia pentru Afaceri Economice si Monetare (ECON) a propus dublarea nivelului de compensare pe care l-ar putea primi investitorii care cad victime fraudelor, pana la 100.000 euro. Fondurile de investitii sunt excluse insa de la noile reguli.
Propunerile de revizuire a Directivei privind schema de compensare a investitorilor se fac pentru prima oara, la mai bine de 10 ani de la intrarea acesteia in vigoare.
In propunerea initiala de modificare a legislatiei, apartinand Comisiei Europene, aceasta stabilise un prag minim de 50.000 de euro in cadrul schemei de compensare.
Amendamentul ar duce la injumatatea timpului alocat capitalizarii integrale a schemelor de compensare nationale, fiind necesari in acest sens numai 5 ani, si permite autoritarilor locale, organizatiilor non-guvernamentale si persoanelor fizice sa depuna cereri de compensare.
In Romania – plafonul este de 15.000 euro
In Romania, plafonul de compensare a investitorilor stabilit pentru acest an este de 15.000 euro pe investitor, urmand ca in 2012 sa urce la 20.000 euro, in conformitate cu Directiva 97/9/CE.
Noua schema are in vedere in plus, crearea unui mecanism de stabilire a contributiei platite de o societate in functie de riscul asumat. Astfel, cu cat acest risc este mai mare cu atat participatia in cadrul schemei de compensare creste.
O alta propunere venita din partea ECON o reprezinta extinderea cazurilor posibile in care se poate beneficia de despagubire, spunand ca ar trebui sa fie incluse si situatiile in care investitorii dovedesc in instanta ca o societate de investitii le-a oferit un “sfat neadecvat”.
De asemenea, noua Directiva va impune anumite conditii minime de transparenta pe care trebuie sa le indeplineasca societatile de investitii.
In acest sens, brokerii vor trebui sa-si informeze clientii prin intermediul website-urilor asupra schemei de compensare si despre modul cum se poate aplica pentru a beneficia de aceasta. Totodata, fiecare investitor trebuie informat asupra contributiei pe care firma o plateste in cadrul schemei.
Fondurile de investitii ofera suficienta protectie
Fondurile de investitii nu intra insa sub incidenta noilor reguli, intrucat ECON considera ca acestea sunt destul de protejate de legislatia actuala. Excluderea vine in urma propunerii initiale a Comisiei Europene potrivit careia si fondurile mutuale sa fie protejate de schema de compensare, in limita a 50.000 euro.
“Daca fondurile de investitii necesita noi reguli, acest aspect ar trebui luat in considerare la o viitoare revizuire a Directivei aferente”, potrivit ECON.
In schimb, textul face referire la realizarea unui studiu cost-beneficiu referitor la includerea ulterioara a fondurilor de investitii sub incidenta noilor norme sau ca schema de compensatii pentru investitori sa fie completata sau inlocuita de contracte de asigurare.
Raportul a fost aprobat cu 34 de voturi pentru si 4 abtineri, neexistand niciun vot impotriva.
Dezbaterile pe marginea amendamentelor vor avea loc dupa ce statele membre vor adopta o pozitie comuna, iar votul in plenul Parlamentului este programat pentru iunie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News