Intercapital a lansat un nou fond inchis de investitii, oferind investitorilor o expunere directa la performanta oferita de sectorul aurului. Riscurile principale tin de evolutia pretului aurului si de faptul ca principalele proiecte miniere aurifere pe care fondul le are in vizor nu au primit inca avizul pentru inceperea exploatarii.
Fondul iGold are o tinta initiala de alocare de 60% in proiecte miniere aurifere din Muntii Apuseni. 40% din active urmeaza sa fie plasate in actiunile companiei Gabriel Resources (care detine 80% din proiectul Rosia Montana). Strategia de investitii a fondului vizeaza si compania European Goldfields, care dezvolta proiectul romanesc de exploatare a zacamintelor de aur, Certej, pentru care va aloca 20% din active in actiunile acesteia.
“Cand am ales aceste companii pentru a investi ne-am uitat si la actionarii acesteia. Daca investitori mari si-au aratat interesul pentru acestea, inseamna ca vad o oportunitate extrem de mare in acestea, ceea ce ne facem sa credem ca merita investitia”, a declarat Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest.
Cel mai mare risc este reprezentat de proiectul Rosia Montana, tinand cont de ponderea importanta a investitiilor detinute de fond in actiunile firmei ce il administreaza, Gabriel Resources.
Printre riscurile potentiale se numara amanarea obtinerii avizelor necesare demararii proiectului, precum si anularea proiectului, ceea ce poate afecta in mod automat activul fondului.
Acelasi risc se intalneste de asemenea si in cazul proiectului Certej, care de asemenea este in stadiu de implementare.
“Ceea ce am vrut noi sa facem este ca in cazul in care acest proiect este finalizat si exista o probabilitate foarte mare ca acest lucru sa se intample, este sa oferim posibilitatea investitorilor romani sa investeasca in aceste proiecte de anvergura, cu potential mare de crestere, la care investitorii romani nu au acces pe alta cale”, a adaugat Pasol.
Pentru diversificarea riscului, diferenta de 40% din banii atrasi de la investitori vor fi plasati in actiuni a 5 companii de exploatare aurifera - New Gold, Novagold Resources, Alamos Gold, Allied Nevada Gold si Yamana Gold - alocand aproximativ 8% din active pentru fiecare dintre acestea.
Pretul aurului ar putea suferi o corectie
Un alt risc vine din partea evolutiei aurului, care ar putea intra pe o traiectorie descendenta, mai ales ca in ultima decada, pretul aurului a crescut de peste 5 de ori, ajungand de la un pret de 273 dolari/ uncie in 2000 la peste 1.400 dolari pe uncie in prezent, potrivit prospectului de emisiune al fondului.
“Probabil ca va exista o perioada de corectie de cateva luni, insa pe noi ne intereseaza evolutia pe termen mediu. Daca va exista o eventuala intoarcere a trendului, nu credem ca va dura deoarece interesul aratat de cei mari mari jucatori din piata este foarte mare. Va dau un exemplu: in 2009 bancile centrale devin cumparatori neti pe aur, ceea ce inseamna ca la nivel de strategie bancile se indreapta catre aur”, a subliniat Adrian Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest.
El a precizat ca daca scaderea aurului va fi de lunga durata, riscul pentru fond nu este atat de mare, intrucat fondul nu investeste direct in aur, ci in companii ce activeaza in sectorul aurului. “Cererea pentru aur va exista intotdeauna, si prin urmare, si companiilor vor avea rezultate bune”, a adaugat Lupsan.
Fondul se adreseaza atat persoanelor fizice cat si juridice. Investitorii pot face subscrieri in perioada 9-29 noiembrie 2010, in cadrul ofertei publice initiale desfasurate. Numarul unitatilor de fond puse la vanzare este de 10.000. Valoare nominala este de 200 lei, in timp ce pretul de subscriere de 202 lei pe unitate. In caz de suprasubscriere, exista posibilitatea suplimentarii numarului de unitati pana la un maxim de 50.000.
Conditia incheierii cu succes a ofertei publice consta in subscrierea a minimum 5.000 unitati de fond, in valoare de 1,01 milioane lei. Aceasta este garantata de catre societatea de brokeraj Intercapital Invest, care va subscrie in nume propriu diferenta de unitati ramasa pana la 5.000, in cazul de nevoie. Ulterior, fondul va fi listat pe bursa de la Bucuresti.
Distributia se va face la sediile Intercapital Invest si in reteaua BRD. Subscrierea se poate face si online, prin intermediul sistemului de tranzactionare KTrade.ro al societatii de brokeraj.
Durata de viata a fondului este limitata la 5 ani, cu clauza de prelungire in functie de contextul pietei dupa trecerea acestei perioade.
Acesta este cel de-al doilea fond inchis de investitii sectorial lansat de companie prin oferta publica in mai putin de 4 luni, dupa ce la finele lunii iulie a iesit pe piata cu un fond care investeste jumatatate din active in Fondul Proprietatea. iFond Financial (IFR) a fost listat pe bursa pe 22 septembrie. Unitatea de fond se tranzactiona in jurul pranzului la un pret de 213,7 lei, cu aproape 3% sub cel valabil in momentul listarii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News