De aproape 3 ani, populatia acumuleaza bani la fondurile de pensii in vederea obtinerii unei pensii private. Modul ei de plata este pentru prima oara facut public, in cadrul unui proiect de lege elaborat de Ministerul Muncii. Afla mai departe cum se vor plati pensiile private, obligatorii si facultative.
In prezent, populatia plateste lunar contributii catre fondurile de pensii private (obligatorii si facultative). Acesti bani sunt investiti de administratori, pentru a genera profit pentru participanti, pana in momentul pensionarii acestora. La final, suma acumulata este pusa la dispozitia clientilor pentru a-si cumpara o pensie privata.
Conform
proiectului de lege elaborat de Ministerul Muncii, administratorul va notifica participantii cu 30 zile inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare ca este momentul sa isi faca pregatirile necesare pentru a beneficia de pensie privata.
In acest scop, el va trebui sa mearga la o institutie special abilitata in acest scop, denumita furnizor de pensii private, ca sa solicite o oferta de pensie privata. In functie de sumele acumulate la fondul de pensie (obligatoriu si facultativ), furnizorul ii va face o oferta cu privire la nivelul pensiei.
Optiuni de plata a pensiei viagere
Clientul va avea de ales intre diverse modalitati de plata a pensiei:
- Anuitate viagera pentru o singura persoana - plata unei sume lunare fixe pana la decesul membrului;
- Anuitate viagera pentru o singura persoana plus o perioada certa - plata unei sume lunare fixe pana la decesul membrului sau pana la expirarea unei perioade certe prevazute in contract;
- Anuitate viagera cu componenta de supravietuitor - plata unei sume lunare fixe pana la decesul membrului si dupa aceea, sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor pana la varsta de majorat.
Valoarea pensiei private trebuie sa fie o suma fixa si nu variabila. Ea poate fi indexata anual cu o rata fixa prestabilita, astfel incat sa tina pasul cu inflatia, de exemplu.
Ce se intampla daca suma acumulata nu este suficient de mare?
In cazul in care suma acumulata nu este suficienta pentru plata unei rente viagere, furnizorul este obligat sa ii propuna clientului o pensie privata pe o perioada de 5-10 ani. Daca si in acest caz, suma nu este indeajuns de mare, singura solutie este plata intregii sume acumulate la fondul de pensii sub forma unei singure transe.
Furnizorul de pensie privata poate fi schimbat pe parcurs, daca trec cel putin 2 ani de la data aderarii.
Toate persoanele care au contribuit la fondurile de pensii private sunt obligate sa aleaga un furnizor de pensie privata, daca au indeplinit conditiile legale de pensionare. O persoana poate amana decizia pana la varsta de 70 ani, cand va fi automat repartizata din oficiu la un furnizor, daca nu a optat pentru niciunul pana la acea data.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News