top banner

Participantii ING Pensii nu primesc informatii detaliate despre investitiile fondului

29 Septembrie 2010 | Autor: Marius Serban

Fondurile de pensii sunt obligate prin lege sa ofere participantilor informatii detaliate, la cerere, despre structura portofoliului de investitii. Conso.ro a vrut sa verifice cum stau lucrurile la cel mai mare fond de pensii private din tara – ING Pensii. Rezultatul: se primesc doar informatii simplificate, chiar si in urma unor cereri exprese.
Modul in care fondurile de pensii private investesc banii participantilor are un efect important asupra pensiei finale de care fiecare va beneficia la batranete. O simpla crestere a randamentului mediu obtinut de fondul de pensii de la 3% la 4% pe an face ca pensia finala sa fie cu 20% mai mare, conform estimarilor Conso.ro.
Prin urmare, tratarea cu indiferenta a modului in care fondul face investii nu este deloc o decizie sanatoasa a participantilor la sistem, mai ales ca legea confera populatiei drepturi extinse de informare in aceasta privinta.
Conso.ro a incercat sa verifice ce se intampla in realitate, in cazul in care o persoana doreste sa obtina mai multe informatii despre modul in care banii sai sunt investiti de catre fondul de pensii.
Drepturi prevazute prin directiva, lege si prospect
In acest sens, am ales sa verificam modul in care raspunde la solicitarile participantilor cel mai mare fond de pensii private din piata - ING Pensii - care numara peste 1,6 milioane de clienti.
Conform legii nr. 411 din 2004 (art. 113, alin. 4), fiecare participant are dreptul sa beneficieze la cerere de “informatii detaliate si de substanta cu privire la […] portofoliul existent de investitii” al fondului. Aceasta prevedere legala nu reprezinta altceva decat transpunerea directivei 2003/41/CE privind activitatile si supravegherea institutiilor pentru furnizarea de pensii ocupationale, care impune exact aceleasi obligatii de transparenta la articolul 11, alin 4, litera c.
In plus, chiar si in prospectul schemei de pensii ING se precizeaza aceeasi obligatie din partea administratorului, la art. 18.3.
Refuzuri repetate
In baza acestor obligatii de transparenta, un participant a solicitat la ING Pensii o situatie detaliata cu privire la structura portofoliului de investii, unde sa fie evidentiata detinerea fondului pentru fiecare titlu de valoare din portofoliu.
Astfel de informatii sunt oferite de fondurile de pensii private din alte tari, cum este Polonia, catre toti participantii, atat existenti cat si potentiali. Mai mult, ele sunt publicate pe website-urile proprii, putand fi accesate in orice moment. Conventia este ca datele sa fie publicate cu o intarziere de cel mult 2 luni.
In urma unei solicitari similare de informare detaliata primita de la un participant, consultantii ING Pensii au furnizat doar structura simplificata a portofoliului, respectiv care sunt detinerile fondului pe tipuri de instrumente financiare  (titluri de stat, obligatiuni, actiuni, etc.), dar nu si pe fiecare emitent  al acestor titluri de valoare.
E bine de stiut ca informatiile simplificate sunt disponibile gratuit pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si, evident, nu intra in categoria informatiilor detaliate care pot fi obtinute doar la cerere.
La cea de-a doua solicitare, unde s-a subliniat dorinta de a obtine informatii detaliate, raspunsul a fost unul clar negativ.
“Toate informatiile care pot fi facute publice, cu privire la strategia de investitie a Fondului de Pensii Administrat Privat ING, sunt cele cuprinse in Buletinele lunare informative, precum si cele afisate pe site-ul oficial al companiei noastre”, au precizat consultantii administratorului.
ING da vina pe Consiliul Concurentei
Initial, ING Pensii nu a precizat motivul pentru care participantii nu pot primi astfel de informatii. Dupa solicitarea unei explicatii, motivatia venita din partea consultantilor ING a fost ca s-ar incalca legea concurentei.
“Daca administratorii fondurilor de pensii depasesc o anumita granita de detaliu al informatiei, in demersurile de comunicare catre public, piata concurentiala poate fi afectata iar administratorii risca investigatii si chiar sanctiuni din partea autoritatii de concurenta”, se arata in raspunsul oferit de ING Pensii.
Mai mult, consultantii ne avertizeaza ca furnizarea acestor informatii ar permite celorlati administratori din piata sa afle cu precizie maxima componenta portofoliilor de investitii ale competitorilor, ceea ce ar anula “insasi fundatia sistemului de pensii private”, avand in vedere ca piata autohtona este una “extrem de competitiva”.
Consiliul Concurentei contrazice afirmatiile ING
Cum se face insa ca pe alte piete, fondurile de pensii private nu au astfel de probleme, cu toate ca isi publica, in mod regulat, pe site-uri portofoliul detaliat de investitii? In aceste conditii, Conso.ro a solicitat o opinie oficiala din partea Consiliului Concurentei.
Iar raspunsul primit contrazice afirmatiile consultantilor ING Pensii. “Legea concurentei interzice schimburile de informatii intre agentii economici. Acestea nu se refera si la informatiile oferite clientilor cu privire la structura portofoliului in care sunt investiti banii acestora”, ne-au precizat reprezentantii Consiliului Concurentei.
Contactati de catre Conso.ro, reprezentantii ING au evitat sa comenteze punctul de vedere al Consiliului Concurentei, reafirmand ca ei considera ca “informatiile oferite in prezent participantilor satisfac pe deplin nevoia naturala de informare a participantilor si cerintele legale pentru o informare detaliata si de substanta”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia