top banner

Ce reflecta indicatorul Price to Book Value?

12 Octombrie 2009 | Autor: Adrian Cighi

Un indicator Price to Book Value (P/B) subunitar nu inseamna neaparat ca o companie este subevaluata.

In esenta acest indicator masoara raportul dintre capitalizarea bursiera si valoarea activelor nete ale companiei, valoarea care teoretic ar ramane pentru distributie catre actionari daca ar fi vandute toate activele si platite toate datoriile.

Sunt insa cazuri unde valoarea la care activele sunt inregistrate in contabilitate nu este si valoarea de vanzare a acestora in piata, care este erodata in plus de costurile cu incetarea activitatii (plata salariilor compensatorii de exemplu) si cele cu procesul de vanzare efectiv (organizarea licitatiilor, taxele de consultanta platite evaluatorilor, etc).

Acesta este motivul pentru care indicatorul P/B este folosit  preponderent pentru evaluarea institutiilor financiare, unde se poate presupune ca activele detinute (preponderent credite acordate sau instrumente financiare tranzactionate) sunt raportate in contabilitate destul de aproape de valoarea de piata. Exista totusi si in acest caz elemente care trebuie luate in calcul la o banca cu un P/B subunitar, cele mai importante fiind proportia creditelor neperformante (a restantelor) si rata de recuperare a acestora.

De exemplu o proportie de 10% a creditelor neperformante in portofoliul de credite (care reprezinta 50-60% din activele totale ale unei banci) cu o rata de recuperare de 85% poate insemna o reducere a activelor cu 0.75% - 0.8%, care la o proportie a activului net in total active de 10% reduce activul net (book value, B-ul din P/B) cu 7.5 - 8%, ceea ce justifica un P/B de 0.95 cand B-ul real este mai mic cu 7.5% - 8% decat cel raportat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul