Dupa ce o perioada indelungata lipsa unor miscari semnificative a leului in fata euro a fost pusa de analisti pe seama interventiei BNR, acum motivul este transferat pe lipsa investitorilor.
Leul a fost caracterizat de stabilitate in ultima luna, cu o usoara tendinta de depreciere, in timp ce zlotul polonez si forintul maghiar au castigat 7% iar coroana ceha s-a apreciat cu 2% in fata euro.
Cum datele privind scaderea rezervei valutare la BNR cu aproximativ 500 milioane euro in ianuarie nu sustin teoria interventiei bancii centrale in piata, analistii considera ca stabilitatea este data de lipsa interesului pentru moneda romaneasca.
“Fondurile speculative continua sa ocoleasca Romania. Acest lucru nu este nou dar pare interesant in conditiile in care ultima perioada a fost caracterizata de o vantoare de randamente”, precizeaza analistii ING Bank.
Acestia considera ca investitorii inca mai pastreaza in minte situatia creata la finalul lui 2008 - inceputul lui 2009, caracterizata de interventii masive pe piata si decuplarea leului de evoltia regionala.
“Cum fondurile speculative nu au ajuns inca in Romania este dificil de estimat cum va reactiona BNR. Este posibil ca banca centrala sa limiteze parte din castigurile leului in timp ce valutele regionale se intaresc, avand in vedere ca aceasta politica ar avea un impact pozitiv pentru comertul exterior, fara sa afecteze stabilitatea financiara”, au precizat analistii ING.
Sedinta de miercuri a adus un curs oficial in ursoara crestere, de 4,3447 lei pentru un euro, in timp ce pe piata interbancara
cotatiile au trecut de pragul de 4,35 lei pentru un euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News