Ultimele zile au adus pentru leu o depreciere puternica in fata euro, iar cursul oficial a atins un nou maxim istoric. Analistii raman nu prevad miscari substantiale in urmatoarea perioada, in ciuda faptului ca de la inceputul anului, leul a inregistrat o depreciere in ritm moderat dar constant, in timp ce valutele regionale s-au apreciat.
Deprecierea inregistrata de leu in fata euro din ultimele 2 zile a luat prin surprindere piata. Leul s-a depreciat cu 0,6% in fata euro, in conditiile in care moneda nationala s-a dovedit mult mai calma in in fata leului in comparatie cu valutele regionale.
“Motivul miscarii leului ar putea fi un (presupus) control mai lax al bancii centrale si ar putea semnala ca leul s-ar putea tranzactiona intr-un interval mai larg, probabil unul intre 4,34-4,42/euro. Nu credem ca s-ar putea indeparta de nivelurile din ultimele luni avand in vedere declaratia viceguvernatorului, Cristian Popa, de acum 2 luni ca leul se afla la valoarea corecta cand se tranzactiona in jur de 4,35/euro”, au precizat analistii ING Bank.
Analistii spun ca nu ar trebui sa ne asteptam la continuarea acestei tendinte abrupte de depreciere.
“In mare, previziunile noastre raman neschimbate deoarece credem ca inflatia lunii februarie nu va determina Banca Centrala sa scada dobanda de politica monetara la finalul lunii (de la 5,50% la 5,25%)”, au precizat si analistii Raiffeisen Bank.
Pentru mijlocul anului, estimarea ING Bank pentru curs este de 4,30 lei pentru un euro. Acelasi nivel de curs este prognozat si de Raiffeisen Bank.
De la inceputul anului, atat zlotul polonez, coroana ceha cat si forintul maghiar au castigat teren important in fata euro.
In contrast, leul a intat de la inceputul anului pe o panta constanta de depreciere, fara a inregistra insa variantii zilnice puternice. Stabilitatea relativa a leului a fost pusa initial pe seama interventiilor BNR, pentru ca ulterior, sa fie indicata
lipsa de interes a investitorilor pentru moneda romaneasca si lichiditatea scazuta a pietei locale.
Evolutia euro in raport cu valutele regionale
sursa: BNR, bancile centrale
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News