top banner

Cursul euro-leu are sanse mari sa stagneze in 2012

04 Ianuarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Chiar daca exista riscul ca zona euro sa intre in recesiune si au existat inclusiv voci care au pus la indoiala inclusiv supravietuirea monedei unice, leul nu pare sa intre intr-o perioada de depreciere. Analistii estimeaza o perioada de stabilitate pe piata valutara in 2012, sustinuta partial si de vigilenta BNR.
Cursul leului fata de euro a avut o traiectorie destul de stabila in 2011 comparativ cu restul valutelor regionale, suferind fluctuatii mult mai mici fata de cele inregistrate de zlotul polonez sau forintul maghiar.
De cele mai multe ori, aceasta evolutie calma a fost pusa pe seama interventiilor BNR, cu scopul mentinerii unei relative stabilitati.
Cel mai scazut curs s-a inregistrat in 2011 la finalul lunii aprilie, cand raportul euro-leu a scazut sub nivelul de 4,1, in timp ce nivelul maxim al cursului a fost in luna noiembrie, respectiv 4,3620 lei pentru un euro.
Cursul va fi ferit de fluctuatii majore
Pentru acest an, prognozele analistilor nu indica probleme deosebite in ceea ce priveste evolutiile valutare.
“In ceea ce priveste cursul de schimb, mizez pe echilibru si stabilitate. Reintrarea in intervalul 4,1 – 4,3 este un scenariu fezabil”, a precizat pentru Conso.ro, Florian Libocor, economistul sef al BRD.
Analistii UniCredit Tiriac Bank estimeaza un interval mai strans de variantie, intre 4,3 – 4,4 lei pentru un euro, si exclud o depreciere peste acest prag.
“Este putin probabil ca BNR sa lase cursul sa treaca peste 4,4 lei/euro pe perioade mai lungi de cateva zile, din cauza riscului ca portofoliul de credite in valuta isi creasca neperformanta”, a precizat Dan Bucsa, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank.
Analistii ING Bank sunt in general usor mai pesimisti, dar in 2012 vad, de asemenea, o relativa stabilitate a cursului. La finalul primului trimestru, acestia estimeaza un curs de 4,35 lei pentru un euro, in timp ce pentru mijlocul anului si la finalul trimestrului II, prognoza este de 4,30 lei/euro. Finalul lui 2012 ar putea readuce cursul la 4,25 lei/euro.
De la vest vin turbulentele
Riscurile raman insa si nu trebuie ignorate. Principala problema pentru leu pare a veni tot din afara tarii, respectiv problema datoriilor zonei euro, care exetcita presiuni de depreciere asupra tuturor valutelor din Europa Centrala si de Est.
“Nu eliminam varianta ca leul sa se deprecieze peste nivelul record al cursului de 4,4 lei pentru un euro, in conditiile in care presiunea venita din partea crizei datoriilor suverane persista”, considera analistii ING Bank.
“Tensiunile raman ridicate pe pietele financiare externe, in timp ce economia Romaniei este dependenta de intrarile de capital strain privat. Vedem acesti factori ca principale constrangeri pentru aprecierea leului in urmatoarele luni”, considera Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
Previziuni curs euro-leu 2012
  T1 2012 T2 2012 T3 2012 T4 2012
ING Bank 4,35 lei/euro 4,30 lei/euro 4,30 lei/euro 4,25 lei/euro
Raiffeisen Bank 4,40 lei/euro 4,35 lei/euro 4,30 lei/euro  -
UniCredit Tiriac Bank 4,33 lei/euro

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta