Leul a intrat pe o panta abrupta de depreciere si in numai doua zile a pierdut aproape 3% in fata euro. Cotatiile au atins maxime istorice si au depasit previziunile cele mai sumbre ale analistilor, care considerau ca pragul de 4,35 lei pentru un euro nu va fi depasit foarte repede. Pe piata interbancara insa cotatiile urca spre 4,37 lei/euro.
Din momentul in care Curtea Constitutionala a declarat in dimineata zilei de vineri ilegala taierea pensiilor cu 15%, leul a intrat pe o panta puternica de depreciere, din care nu si-a mai revenit.
“In pofida asteptarilor noastre, si evident ale pietei, Curtea Constitutionala a decis ca reducerea pensiilor nu este constitutionala. Astfel, leul s-a depreciat semnificativ vineri si a inchis ziua la 4,2752 lei/euro, cu aproximativ 400 de puncte de baza mai depreciat”, au precizat analistii ING Bank.
Prognozele au fost depasite
Anuntul privind majorarea cotei TVA la 24%, amanarea transei de la FMI si criticile constante aduse guvernului au facut ca deprecierea sa se intensifice.
“Avand in vedere aceste masuri (cresterea TVA), trebuie sa ajustam principalele prognoze – PIB, inflatie, deficit bugetar, rate de dobanda si
curs de schimb”, precizau analistii ING Bank in dimineata sedintei de luni, cand cotatiile inca se mentineau sub nivelul de 4,3 lei/euro.
Mai mult, acestia estimau ca BNR va permite o depreciere treptata a leului, pana la 4,35 lei/euro, insa nu se va depasi acest prag, in vederea sustinerii pietei monetare.
Pana la mijlocul sedintei, aceste estimari au fost depasite. Un euro se tranzactiona deja la peste 4,36 lei, iar oficialii BNR declarau ca are resurse sa intervina in piata dar o va face numai cand va considera oportun.
Deprecierea abrupta a leului este vazuta si ca o posibila reactie psihologica a pietei iar nivelurile inalte atinse de
cursul valutar par nesustenabile.
“Cred ca ceea ce se intampla acum poate fi explicat ca fiind o reactie psihologica dupa diverse declaratii care nu au fost interpretate corect, adica in intregul lor, ci partial. Cred ca lucrurile se vor normaliza imediat dupa ce lucrurile vor fi explicate corect”, a mentionat Florian Libocor, economistul sef al BRD, facand referire la declaratiile recente ale unor oficiali ai bancii centrale care au prezis ca euro ar putea ajunge la 6 lei. Libocor considera ca leul isi va reveni iar ultimele evolutii vor suferi corectii.
BNR asteapta momentul oportun
“Este un raport intre posibilitate si oportunitate. BNR poate sa intervina in orice clipa, are toate posibilitatile, dar o face cand este oportun”, a precizat pentru postul Antena3, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.
El a spus ca BNR intervine oricum foarte rar iar cand o face, piata reactioneaza cu intarziere destul de mare.
“Traim vremuri in care ziua de azi nu seamana cu ziua de ieri. O vorba spusa ieri nu are valoare azi, atata vreme cat economia se afla pe nisipuri miscatoare”, a mai mentionat Vasilescu, cu referire la imposibilitatea de a mai face prognoze.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News