Persoanele care au credite in valuta sunt nevoite sa plateasca sume mai mari la casele de schimb pentru a-si achita ratele la banca. Cei care doresc sa cumpere franci, fac schimbul la un curs record. Leul s-a depreciat semnificativ in prima parte a lunii iunie, din cauza problemelor intampinate de statul grec cu datoria publica.
De la inceputul lunii iunie, cursul valutar a avut o tendinta sustinuta de crestere. Leul s-a depreciat simultan fata de principalele valute forte, resimtind efectul negativ avut asupra investitorilor de problemele din Grecia.
Posibilitatea ca statul grec sa intre in incapacitate de plata a facut ca investitorii sa fie mai precauti. Reactia lor a fost sa caute adapostul monedelor forte: dolari, yeni japonezi si franci elevetieni. Acestea au fost valutele care s-au apreciat cel mai puternic pe plan international si fata de care, leul a pierdut cel mai mult.
Francul atinge un nou record istoric
Pentru cei cu credite, cele mai mari probleme le ridica francul elvetian. Acesta a stabilit record dupa record in fata monedei unice in ultimele zile, ajungand sa se tranzactioneze sub pragul de 1,2 (EUR/CHF). In fata leului, francul a marcat o apreciere si mai puternica, urcand de la 3,15 la inceputul lui aprilie pana la 3,50 pe 16 iunie (maxim istoric!).
Cotatiile de la casele de schimb s-au majorat in paralel, astfel ca un franc elvetian poate fi cumparat acum cu 3,5570 lei la BRD si cu 3,5920 la BCR.
In cazul clientilor cu credite in euro, evolutiile valutare au avut o influenta mai mica. Cursul euro-leu a revenit la 4,21, fiind inca departe de maximul istoric de 4,37 atins in vara anului trecut.
Evolutiile valutare depind pe termen scurt de modul in care Grecia va reusi sa gestioneze datoria publica. Aceasta ar putea primi un ajutor financiar de la Comisia Europeana si FMI, daca guvernul reuseste sa impuna noi masuri de austeritate. Intre timp prim-ministrul George Papandreou incearca sa formeze un nou guvern, care sa obtina suportul parlamentar, astfel incat noul plan de masuri sa fie aprobat. Daca acest obiectiv va fi atins, atunci si tensiunile de pe pietele valutare se vor calma, iar leul va reincepe sa se aprecieze.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News