Printr-o Hotarare de Guvern emisa la finalul anului trecut, autoritatile au stabilit inghetarea tarifelor RCA pentru inca 3 luni, acestea putand majorate cel mult 6,8% cat este stimata rata inflatiei la finalul trimestrului doi din 2024.
Prin Hotararea aprobata de Guvern pe 28 decembrie s-a stabilit inghetarea temporara, pentru 3 luni, a tarifelor de prima practicate de catre asiguratorii RCA pentru contractele RCA incheiate ulterior intrarii in vigoare a respectivului act normativ la nivelul tarifelor de prima practicate de catre acestia la data de 28 februarie 2023.
Tarifele pot fi ajustate cu maximum 6,8%, reprezentand prognoza ratei anuale a inflatiei la sfarsitul trimestrului II din 2024 publicata de catre BNR.
Autoritatile justifica aplicarea acestei masuri prin combaterea cresterii excesive a preturilor si stabilizarea graduala a pietei RCA in vederea evitarii propagarii efectelor negative in alte sectoare ale economiei.
Istoricul deciziilor de inghetare a primelor RCA
In data de 5 aprilie 2023 a fost emisa de catre Guvern Hotararea 298/2023 privind stabilirea tarifelor de prima maxime si a altor masuri aplicabile de catre societatile de asigurare care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie.
Prin acest act normativ au fost stabilite tarifele de prima practicate pentru asigurarile RCA la nivelul propriilor tarife de prima care au fost practicate de catre fiecare asigurator RCA la data de 28 februarie 2023, acestea urmand a fi valabile pentru o perioada de 6 luni, pana la data de 10 octombrie 2023.
Aceasta perioada a fost prelungita ulterior pana la data de 31 decembrie 2023 prin HG 923/2023, publicata in Monitorul Oficial din 5 octombrie 2023.
Cum insa in decembrie 2023 au expirat aproximativ 900.000 de contracte RCA, autorittile au considerat ca exista o presiune suplimentara asupra pietei RCA iar mecanismul dintre cerere si oferta a fost afectat estimand ca aceasta situatie de criza va persista si dupa 1 ianuarie 2024 in conditiile in care numai 6 societati autorizate in Romania si doua sucursale infiintate in baza dreptului de stabilire desfasoara in prezent activitate de asigurare RCA, iar datele arata ca numai in primele 6 luni din anul 2024 circa 50% (aproximativ 3,5 milioane) din contractele RCA in vigoare isi vor inceta valabilitatea.
In nota de fundamentare ce a acompaniat emiterea ultimei HG privind inghetarea tarifelor RCA se face referire si la raportul Consiliului Concurentei pe 2023 in care se mentioneaza ca „pe piata asigurarilor auto (RCA si CASCO) scaderea presiunii concurentiale fata de anul anterior, poate fi explicata prin prisma transformarilor majore ale industriei asigurarilor din ultimii trei ani, ce au indus dezechilibre majore intre cerere si oferta. […]. Astfel, dezechilibrul pietei se va mentine si in anul 2024, ceea ce ar putea conduce fie la o crestere a tarifelor practicate, fie la o scadere a cererii, in contextul economic actual caracterizat de o inflatie inca ridicata.”
Ramane de vazut daca asistam la ultima hotarare de inghetare a tarifelor in 2024 sau daca va mai urma cel putin una, avand in vedere ca intentia initiala a Guvernului fusese sa prelungeasca perioada cu 6 luni.
Din 2024 apare RCA pentru trotinete si biciclete electrice
Persoanele fizice sau firmele care detin trotinete si biciclete electrice care au o viteza maxima mai mare de 25 de kilometri la ora sau cele care au o masa proprie mai mare de 25 kg si o viteza maxima constructiva mai mare de 14 km/h vor trebui sa le asigure RCA, potrivit unui proiect de lege adoptat in sedinta din 29 decembrie a Guvernului.
Este o decizie ce transpune in legislatia locala o directiva UE prin care se redefineste si notunea de „vehicul”. Ca urmare, vor trebui asigurate RCA si vehicule care nu erau supuse pana acum inmatricularii/inregistrarii precum trotinete electrice, biciclete electrice si alte vehicule.
Sunt exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate in mod exclusiv de catre o persoana cu dizabilitate fizica locomotorie
De asemenea, nu va exista obligativitatea asigurarii RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulatie si pentru vehiculele participante in cadrul evenimentelor si activitatilor sportive cu motor, inclusiv a curselor si competitiilor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News