Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a controlat, in aprilie, 129 de operatori economici din zona financiara. S-a urmarit respectarea prevederilor legale privind protectia consumatorilor la incheierea contractelor de credit si de leasing. Iar rezultatele sunt revelatoare: la 66% dintre cei controlati s-au constatat nereguli.
Printre cei 85 de operatori unde lucrurile n-au fost gasite in ordine, se afla si mai multe unitati teritoriale ale bancilor comerciale. Insa neregulile semnalate tin in principal de modul de redactare al contractelor de credit si de caracteristicile produselor si serviciilor bancare, ceea ce sugereaza ca exemplele oferite de ANPC se regasesc si in alte unitati ale bancilor respective si cel mai probabil, si la alte banci.
Dar despre ce anume este vorba? Cele mai multe deficiente vizeaza contractele. Inspectorii ANPC au constatat ca exista multe asemenea acte unde fonturile folosite pentru redactarea textului sunt mici si foarte mici, fiind uneori necesar sa folosesti lupa pentru a vedea ce scrie in contract. In plus, unele contracte contin termeni care sunt greu de inteles de un consumator fara pregatire financiara, iar multe contin dezechilibre evidente intre obligatiile asumate de banci si cele care revin clientilor.
Au fost gasite contracte care nu specificau in mod clar dobanzile penalizatoare in caz de intarziere la plata ratelor de credit, dobanzi care pot oscila dupa bunul plac al bancilor, fara sa existe elemente de referinta, contracte in care nu se specifica daca exista si cum functioneaza perioada de gratie. De asemenea, in multe cazuri, consumatorii nu aveau posibilitatea de a refuza prelucrarea datelor personale in scop de marketing sau pentru a fi cedate catre terti.
Inspectorii ANPC au verificat cu aceasta ocazie si reclamatiile existente in legatura cu serviciile oferite de unele banci si au constatat ca in majoritatea cazurilor clientii aveau dreptate. Potrivit ANPC, exista operatori de call center care comunica solduri gresite, carduri blocate in bancomate care sunt returnate in mai mult de 48 de ore, pe motiv ca in contract perioada maxima stipulata este de 30 de zile, restante acumulate datorita faptului ca clientii nu au cerut in mod expres, in scris, inchiderea conturilor, si inca destule altele.
Tabloul conturat de inspectorii ANPC nu este insa complet. Zi de zi se acumuleaza tot mai multe sesizari privind lipsa de profesionalism a unora dintre functionarii bancari, comportamente abuzive, clauze contractuale mai mult de cat discutabile, proceduri greoaie la probleme simple, si tot asa.
In atari conditii, intentia Asociatiei Romane a Bancilor de infiintare a unei institutii independente, de tipul Avocatului Poporului, denumita Ombudsman bancar, si care sa se ocupe de rezolvarea disputelor dintre banci si clientii acestora, trebuie accelerata. Pentru ca bancile trebuie obligate sa puna si in practica sloganul cu care se lauda de cate ori au ocazia, si anume ca pun pe primul plan calitatea serviciilor. Ceea ce, din pacate, nu se prea intampla in realitate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News