Actionarii Raiffeisen Banca pentru Locuinte au semnat un acord pentru achizitionarea HVB Banca pentru Locuinte, tranzactia urmand sa fie aprobata de Consiliul Concurentei si BNR. Ulterior, cele doua banci pentru locuinte ar urma sa fuzioneze.
In urma cu 4 ani, Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schwabisch Bauspar fondau prima institutie de economisire-creditare din Romania - Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Aceasta a devenit cea mai mare banca de profil de pe piata autohtona, reusind sa atraga pana acum in jur de 160.000 de clienti.
Cei trei parteneri au semnat, pe 15 iulie 2008, un acord pentru a prelua integral HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL) de la actionarii sai : Vereinsbank Victoria Bauspar (VVB), Bank Austria Creditanstalt si UniCredit Tiriac Bank.
Raiffeisen castiga 10.000 de clienti
« Consideram ca aceasta este o oportunitate pentru noi de a confirma angajamentul pe termen lung fata de conceptul de economisire-creditare in Romania. Prin preluarea HVB BpL va rezulta un si mai puternic #1 al pietei », afirma presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen.
In urma tranzactiei, RBL va achizitiona in jur de 10.000 de clienti. Infiintata in septembrie 2005, banca preluata nu a reusit inca sa treaca pe profit, pierderea inregistrata fiind 9,5 milioane lei in 2007.
In iunie 2008, valoarea contractelor incheiate de clientii HVB BpL era de aproximativ 115 milioane euro. In schimb, acest indicator se ridica la 600 milioane euro la RBL, fiind de 5 ori mai mare decat la institutia pe care urmeaza sa o absoarba.
Daca va primi acordul de la Consiliul Concurentei si de la BNR, tranzactia va reduce din nou la doi numarul jucatorilor din piata creditelor cu prima de la stat, dupa ce recent se ajunsese la un trio, odata cu inceperea activitatii de catre BCR Banca pentru Locuinte.
Actionarul majoritar de la HVB Locuinte se retrage pe piata germana
Tranzactia a fost initiata de actionarul majoritar al HVB BpL - VVB - care detine o participatie de 55% la capitalul social al bancii.
« Vanzarea HVB BpL reprezinta o decizie strategica a VVB, de a se concentra pe piata germana, acesta fiind pasul logic dupa vanzarea unei banci similare in Republica Ceha la inceputul acestui an”, declara Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB si la HVB BpL.
Brigitte Hering, purtatorul de cuvant al VVB, preciza la finele lunii aprilie 2008, ca institutia isi reevalueaza investitiile din Europa Centrala si de Est, urmand sa examineze toate posibilitatile.
In noiembrie 2007, VVB semnase un acord de vanzare tot cu grupul Raiffeisen pentru a-si vinde subsidiara din Cehia, care acumulase jumatate de milion de clienti si mergea chiar pe profit. Tranzactia a fost finalizata in martie 2008, dupa ce a primit toate aprobarile din partea institutiilor statului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News