Pe piata fondurilor mutuale, activele nete au continuat sa creasca, ajungand la sfarsitul lunii februarie la aproximativ 200 milioane euro. In comparatie cu prima luna a acestui an, s-a inregistrat o majorare de doar 0,7%, insa fata de luna februarie a anului 2006, cresterea este de 78% .
Daca privim evolutia fondurilor diversificate prin prisma activelor nete observam ca a avut loc o crestere de numai 0,2% - insesizabila in comparatie cu lunile anterioare. Acest fapt s-a datorat in mare parte volumului mare de rascumparari, inregistrandu-se fluxuri negative in valoare de 1,7 milioane lei. Acestea au fost insa contrabalansate de intrarile nete de capital de la fondurile Raiffeisen Benefit, Bancpost Active Balanced si BT Classic.
Pe piata fondurilor de actiuni, numarul fondurilor care si-au sporit activul net l-a depasit pe cel al fondurilor care au inregistrat scaderi. Deoarece fondurile care au inregistrat scaderi au o pondere insemnata in totalul categoriei, cresterea a fost de numai 0,7%. Scaderile s-au datorat corectiilor de pe pietele bursiere internationale, ale caror efecte au fost resimtite si la Bucuresti. Din acest motiv, volumul rascumpararilor a fost relativ mare, dar in acelasi timp au fost si subscrieri semnificative la fonduri precum Raiffeisen Prosper, BT Index si BT Maxim.
Fondurile monetare inregistreaza o crestere asemanatoare cu cea din luna ianuarie 2007: 0,5% Simfonia 1 si 0,4% Bancpost Plus. Raportandu-ne la ultimele 12 luni, acestea surclaseaza cu 2,6 respectiv 2,3 puncte procentuale rata inflatiei, care a inregistrat un nivel de 3,81%.
In ceea ce priveste fondurile de obligatiuni, media de crestere a fost de 7,6% , cea mai mare de pe piata si simtitor mai mare fata de media generala de 0,7%. Se observa astfel o migratie a investitorilor de pe piata fondurilor de actiuni si fondurilor diversificate, catre un culoar mai sigur, cel al fondurilor de obligatiuni. Volatilitatea pietei actiunilor, precum si scaderea cotatiilor pe pietele bursiere internationale au determinat investitorii sa isi transfere plasamentele in fondurile de obligatiuni. Unele societati de administrare, precum Certinvest sau Pioneer Investments, au speculat aceasta tendinta si nu percep comisioane pentru astfel de tranzactii de rascumparare si subscriere. Din acest motiv, pe aceasta piata s-au inregistrat intrari de capital de peste 1 milion euro in februarie 2007.
In aceste conditii, media de crestere a ultimelor 12 luni se situeaza la 4,6%. Nivelul relativ scazut este cauzat de evolutia negativa a fondului FDI Europa Obligatiuni a carui pondere in totalul categoriei este de aproximativ 28%. Eliminand influenta acestui fond, cresterea ar fi de aproximativ 7,1%.
Astfel, luna februarie nu a fost una cu cresteri sau scaderi spectaculoase, insa, activitatea bursiera si-a spus cuvantul si pe piata fondurilor mutuale, fapt care a dus la redistribuirea capitalului intre cele patru categorii ale pietei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News