Unul dintre obiectivele comunitatii bancare pentru acest an este sa convinga BNR sa relaxeze conditiile de creditare. Bancherii doresc reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valuta si cresterea gradului de indatorare admis pentru creditele acordate populatiei.
In prezent, ratele la toate creditele contractate de o persoana nu pot depasi 40% din venitul net lunar. In opinia Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), acest prag este prea mic si ar trebui majorat. Sectorul bancar este sanatos si poate gestiona un risc de credit sporit, argumenteaza Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB.
Solicitarile bancherilor nu au sanse prea mari de succes, deoarece modificarile propuse au impact asupra politicii monetare. Iar relaxarea conditiilor de creditare depinde mai mult de rapiditatea cu care inflatia coboara aproape de tinta anuntata de BNR decat de lobby-ul pe care il pot face bancherii. Din pacate, obiectivul inflationist pentru acest an este considerat extrem de ambitios de catre majoritatea analistilor. Astfel ca promovarea unei politici de stimulare a creditelor este departe de a fi pe placul bancii centrale.
Un alt punct pe agenda ARB este modificarea Legii 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Potrivit acestui act, nerespectarea normelor interne ale bancilor de catre functionarii proprii se sanctioneaza la fel de dur ca si incalcarea legii ? cu inchisoare intre 3-5 ani. Reprezentantii asociatiei considera ca pedepsele sunt prea dure si ar trebui aplicat un tratament mai bland pentru incalcarea normelor interne. Discutii pe acesta tema au avut loc si pana in prezent cu Ministerul Justitiei, care nu a agreat insa propunerile breslei bancare.
In plus, bancile comerciale si-au aratat disponibilitatea de colabora cu Ministerul Finantelor Publice, pentru a sustine financiar o serie de programe economice, din domeniul sanatatii, invatamantului, infrastructurii si transportului. Bancile comerciale doresc sa finanteze astfel de proiecte atat prin imprumuturi in lei pe termen lung, cat si prin subscrierea la obligatiunile emise de stat.
O alta problema care preocupa comunitatea bancara este viitorul cecurilor. In Occident, procesarea acestor instrumente se realizeaza automat, in timp ce la noi, operatiunile se desfasoara manual, pe suport hartie. Introducerea procesarii automate in Romania ar presupune, in opinia bancherilor, costuri foarte ridicate. Din acest motiv, ARB ia in considerare posibilitatea eliminarii cecurilor. O astfel de solutie drastica a fost adoptata de curand si in Polonia.
Asa cum se observa, prioritatile bancherilor vizeaza, in principal, imbunatatirea proceselor interne ale bancilor, dupa modelul bancilor europene.
Relatia bancilor cu consumatorul este deocamdata lasata pe planul secund, abordarea acesteia urmand sa aiba loc o data cu solutionarea aspectelor ce tin strict de functionarea activitatii bancare. In acest sens, Radu Gratian Ghetea a declarat ca asociatia este interesata sa infiinteze pe viitor un ombudsmen bancar. Aceasta este o institutie independenta, care solutioneaza in afara curtilor de judecata, disputele aparute intre banci si persoanele fizice.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News