O decizie data de Curtea Suprema de Justitie ar putea readuce un nou instrument de control in slujba Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). Astfel, inspectorii vor putea verifica mai atent ce masuri de informare a clientilor iau operatorii economici, inclusiv bancile, cand ofera servicii pe baza contractelor preformulate.
In luna iunie, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul unui operator economic ce solicita anularea Ordinului nr. 92 emis de ANPC in 2007.
Actul normativ vizat reglementeaza modul corect de informare a consumatorilor in cazul oricarui contract preformulat, incheiat intre un operator economic si consumatori.
"Aria de aplicare a ordinului, prin prevederile pe care le implica, include si institutiile de credit" afirma Gheorghe Ciubotaru, vicepresedinte ANPC.
Printre acestea se numara obligatia de a oferi clientului informatii complete despre taxe, dobanzi, comisioane, penalitati sau despagubiri.
De asemenea, clientul trebuie sa primeasca toate datele necesare cu privire la conditiile de acordare a creditului, conditiile depozitului, de leasing sau asigurare, dupa caz. Tot acest act normativ impune informarea clientului asupra modalitatii de notificare si de solicitare a acordului acestuia in momentul modificarii caracteristicilor serviciilor.
In plus, clientul nu trebuie sa foloseasca lupa pentru a putea citi contractul, in special specificatiile scrise in josul sau lateralul paginii. Astfel, pentru a beneficia de o redactare clara si pentru ca textul contractului sa fie lizibil, este obligatoriu ca marimea fontului utilizat pentru intregul text sa fie de minimum 10.
Corecta informare - blocata de operatorii economici in instanta
Totusi, de la intrarea sa in vigoare, mai multi operatori economici au dat in judecata sistematic ANPC, cerand anularea ordinului si a normelor de aplicare. Instanta a decis ca, pana la o hotarare definitiva, aplicarea ordinului sa fie suspendata.
Decizia recenta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, irevocabila si definitiva, prin care se respinge solicitarea de anulare a ordinului, este opozabila, in opinia ANPC, tuturor celor care au dat in judecata autoritatea din acelasi motiv. Astfel, in urma acestei decizii prevederile ordinului vor putea fi aplicate din nou.
"Asteptam de la Inalta Curte de Casatie si Justitie decizia in forma finala pentru a ne duce cu ea la la toate judecatoriile unde exista procese pe rol avand acelasi obiect. Speram ca in cel mai scurt timp Ordinul 92 sa poata reintra in vigoare", a declarat Gheorghe Ciubotaru, vicepresedinte ANPC.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News