top banner

Criza financiara face ravagii in Statele Unite si Europa

30 Septembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Banci de renume din Statele Unite si Europa cad una dupa alta victime ale crizei financiare. Multe dintre ele au ajuns sa fie ajutate de catre stat pentru a nu intra in faliment, fiind practic nationalizate. Altele au fost preluate de concurenti, la preturi derizorii.
 
   
Criza financiara pornita din SUA a fost cauzata in principal din expunerea foarte mare pe care bancile si-au asumat-o in ultimii ani pe piata imobiliara. Impactul nu a ramas numai in interiorul granitelor SUA, ci si-a intins tentaculele si catre Europa.
 

Cele mai importante caderi din SUA

 
Primele falimente incep sa apara inca din ianuarie 2007, cand mai multe institutii financiare au capotat, ca urmare a pierderilor suferite din creditele sub-prime.
 
In 2008, insa, banci de prim rang intra in dificultate:

Bear Stearns ofera primul semnal negativ al anului 2008. Banca se confrunta cu perspectiva falimentului si este achizitionata de JP Morgan Chase pentru un pret de numai 2 dolari pe actiune. Cu un an in urma actiunile bancii se vindeau pe bursa la un pret de 158 dolari. Tranzactia, in valoare totala de 240 milioane dolari a fost sustinuta de guvern printr-un imprumut de 30 milioane dolari;

Toamna incepe cu un nou soc: cele doua mari companii americane de finantare imobiliara - Fanny Mae si Freddie Mac - sunt preluate de guvern in incercarea de a evita colapsul lor ca urmare a expunerii excesive pe piata creditelor ipotecare;

Merrill Lynch,a treia mare banca de pe Wall Street, este cumparata de Bank of America pentru a nu intra in faliment. Tranzactia este finalizata la un pret total de 50 miliarde dolari, considerat subevaluat de analisti;

Lehman Brothers, una dintre cele mai mari banci de investitii de pe Wall Street nu isi gaseste un cumparator pana pe 15 septembrie si intra in faliment. Guvernul SUA a refuzat acordarea unui imprumut pentru salvarea bancii.

 Morgan Stanley si Goldman Sachs ultimele doua mari banci de investitii ramase pe Wall Steet, s-au fost transformat in banci comerciale, pentru a putea atrage mai multe resurse financiare, astfel incat sa-si acopere pierderile;

 AIG - American International Group - a inregistrat probleme din cauza asigurarilor asociate creditelor imobiliare sub-prime si s-a confruntat cu posibilitatea de a intra la randul sau in faliment. Fed a decis sa acorde companiei un imprumut de 85 miliarde dolari pe termen de 2 ani, pentru a evita falimentul.

Washington Mutual, una dintre cele mai mari banci americane de retail este inchisa de Federal Depozit Insurance Corp (FDIC) in incercarea de proteja depozitele depunatorilor in caz de faliment bancar. Activele Washington Mutual au fost in final preluate de JP Morgan Chase pentru 1,9 miliarde dolari.

 Wachovia a ajuns la un acord de principiu prin care Citi va prelua reteaua de sucursale. FDIC va oferi protectie impotriva eventualelor pierderi generate din creditele ipotecare aflate in portofoiliul Wachovia si transferate catre Citi.

Guvernele europene evita falimentele

 
Nici bancile europene nu au ramas imune la criza financiara, dar aici guvernele au fost mult mai preocupate sa previna falimentele:
 

Northern Rock a constituit primul esec al unei banci mari europene. In februarie 2008, aceasta a fost nationalizata de catre guvernul Marii Britanii. La jumatatea anului, banca raporta pierderi de 585 milioane lire sterline.

HBOS a fost vanduta in septembrie a.c. catre Lloyds TSB pentru 12,2 mld lire sterline. Tranzactia a fost supervizata de un consiliu format din politicieni si oameni de afaceri, care au negociat conditiile prin care cea mai veche banca scotiana a fost instrainata.

Bradford & Bingley, a 8-a mare banca ipotecara a Marii Britanii a fost nationalizata recent, dupa scaderea dramatica a actiunilor bancii la bursa. Guvernul urmeaza sa vanda o parte din activele bancii catre Banco Santander.

Fortis este un alt caz recent de nationalizare. Grupul financiar a obtinut fonduri in valoare de 11,2 miliarde euro de la guvernele din Belgia, Olanda si Luxemburg pentru a nu se prabusi. Fiecare guvern primeste in schimb 49% din actiunile Fortis din statul respectiv.

Dexia, cea mai mare banca la nivel mondial de finantare a administratiilor locale a primit de la guvernul belgian, francez si principalii actionari un ajutor de 6,4 miliarde euro ca urmare a scaderii dramatice a valorii de piata.

 

Solutii de ultima instanta

 
Oficialii Fondului Monetar International si-au revizuit constant in sus estimarile privind costul total al crizei, pana la 1.300 miliarde dolari.
 
In SUA, administratia Bush a ajuns sa propuna, pentru iesirea din criza, un plan financiar care ar trebui sa se intinda pe termen de 2 ani. Acesta presupunea crearea unui fond de interventie de 700 miliarde dolari prin cumpararea de catre Trezorerie a activelor institutiilor financiare afectate de criza ipotecara.
 
Actul propus de administratia Bush a fost insa respins de Camera Reprezentantilor din Congresul SUA. Aflarea vestii a dus la noi scaderi pe pietele de capital americane si internationale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci
Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Exclusivitate Conso: Ce se intampla cu produsele clientilor Credit Agricole dupa fuziunea cu Vista Bank

Vista Bank a preluat Credit Agricole Romania iar produsele si serviciile sale au fost incluse in oferta Vista. Conso va ofera cateva detalii privind integrarea acestora si pasii concreti pe care trebuie sa ii faca clientii Credit Agricole.

06 Oct 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul