Populatia s-a grabit sa se imprumute cat mai mult in septembrie, de teama ca nu va mai putea obtine imprumuturi de la banci la fel de mari, dupa intrarea in vigoare a noului regulament BNR. In aceasta luna, creditele au inregistrat o crestere record pe 2008.
In septembrie 2008, soldul creditelor pentru populatie s-a ridicat la 96 miliarde lei, avansand cu 6% intr-o singura luna. Aceasta este cea mai mare crestere lunara de la inceputul anului.
Motivul principal pentru care populatia a facut coada in sucursalele bancilor este apropierea termenului de aplicare a noului regulament BNR pentru imprumuturile acordate persoanelor fizice, care urma sa-si produca efectele din 6 octombrie 2008.
Clientii pot imprumuta sume mult mai mici decat inainte in noile conditii de creditare. Iar pentru a se asigura ca vor obtine banii necesari, multe persoane se pare ca au preferat sa incheie cat mai repede un contract de credit.
Deprecierea leului nu a descurajat creditul in valuta
In acest context, creditele in valuta au atins in septembrie o crestere record de peste 10%, de patru ori mai mult decat cele in lei. Paradoxul este ca cererea sporita de imprumuturi in valuta a aparut intr-o perioada in care moneda nationala a cunoscut un ritm rapid de depreciere.
Septembrie a fost una din lunile in care leu a pierdut teren, cursul de schimb urcand de la 3,53 la 5,73 lei pentru un euro. In termeni procentuali, aceasta inseamna o crestere de peste 5%, deloc de neglijat.
Prin urmare, desi creditele in valuta au fost in mod vizibil dezavantajate, clientii fiind nevoiti sa plateasca rate mai mari, persoanele fizice s-au indatorat in euro si franci.
Riscul valutar nu a incurajat populatia sa solicite finantari in lei, care au crescut mult mai lent (1,9%).
Un comportament similar l-au avut si companiile care au preferat, la randul lor,
valuta. Imprumuturile in moneda straina obtinute de societatile comerciale au inregistrat un avans de 8% in septembrie, fata de numai 2,4% - la cele in lei.
Dobanzile interbancare slabesc increderea in leu
Comparand evolutiile care au avut loc in ultimul an, se observa ca finantarile in valuta au avansat de doua ori mai rapid decat cele in lei.
Iar, pe termen scurt, nu se intrevede o schimbare, mai ales daca tinem cont de efectul negativ pe care cresterea dobanzilor interbancare l-a avut in ultimele zile asupra creditelor in lei.
Desi nu sunt expuse la riscul valutar, ultimele evolutii au aratat ca imprumuturile in moneda nationala sunt mult mai sensibile la riscul de dobanda, iar impactul aspura ratelor poate fi la fel de neplacut.
Foarte multe banci au anuntat majorari semnificative la dobanzile in lei. Si, chiar daca unele dintre ele au plafonat indicele Robor folosit ca referinta la 15-16%, acest lucru tot a adus clientilor cresteri de dobanda de 3-4 puncte procentuale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News