Recentele reglementari ale Bancii Nationale au dus la inasprirea conditiilor in care o persoana poate accesa un credit, prin diminuarea gradului de indatorare si restrictionarea veniturilor acceptate. In plus, prudenta bancilor a dus la cresterea costurilor, la restrangerea veniturilor si garantiilor acceptate.
"Cresterea costurilor la credite este determinata de cresterea costurilor de refinantare de pe piata internationala", afirma Gerald Schreiner, presedintele Volksbank, precizand ca si dupa decizia Bancii Centrale Europene de a reduce dobanda de politica monetara costurile si volumele tranzactionate in piata nu au cunoscut o modificare substantiala.
"Romanii constientizeaza din ce in ce mai mult schimbarile economice prin care trecem si comportamentul incepe sa se schimbe, apetitul de creditare fiind inlocuit cu cel de economisire", este de parere si Radu Topliceanu, director credite persoane fizice la Raiffeisen Bank.
Solutii imediate…efecte intarziate
Saptamana trecuta reprezentantii bancilor comerciale au avut o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a discuta solutii in vederea deblocarii pietei creditului.
"Vrem sa punem in miscare activitatea de creditare imediat, nu peste un an sau doi" a precizat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea, in cadrul Forumului Bancar, organizat de Finmedia.
Chiar daca masurile se doresc a fi luate in cel mai scurt timp posibil, bancherii nu se asteapta ca situatia sa se schimbe peste noapte.
"De abia in a doua parte a anului viitor, vom asista la o relaxare a conditiilor de creditare", este de parere Lucian Anghel, economistul sef al BCR. Conform acestuia, in 6 luni, creditele in lei vor deveni mai atractive din punct de vedere al costurilor decat cele in valuta.
Si presedintele Volksbank vede o relaxare mai rapida a pietei creditului. Chiar si asa insa, 2009 pare un termen prea scurt. "Cu ajutorul suplimentar al programelor la nivelul UE si a garantiilor de stat ne putem astepta ca in umatoarele 12-18 luni sa castigam lupta impotriva crizei de pe pietele financiare", a conluzionat Schreiner.
Deblocarea creditelor tine de autoritati
Radu Gratian Ghetea a prezentat pe larg solutiile care au fost gandite de comun acord cu Guvernul si care implica atat modificari in reglementarea institutiilor de credit cat si la nivel de fiscalitate.
"Propunerea noastra este ca banii tinuti de BNR ca urmare a constituirii rezervei minime obligatorii de catre banci sa fie eliberati", spune presedintele ARB. De asemenea, acesta a facut referire si la restrictiile impuse de BNR in piata creditului, restrictii ce ar trebui sa fie regandite.
"Poate ca dobanda de politica monetara ar trebui si ea ajustata un pic in jos", a concluzionat Ghetea.
In sectorul imobiliar, propunerile bancherilor fac referire la constituirea unui Fond de Garantare a afacerilor din acest domeniu, precum si reducerea sau chiar scutirea de TVA.
Nu in ultimul rand, guvernul ar putea grabi depasirea crizei prin noi investitii in infrastructura si prin relansarea activitatii IMM-urilor si a agriculturii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News