In Romania, peste jumatate din familiile chestionate dau la banca, luna de luna, peste 20% din venituri, reiese dintr-un sondaj realizat de UniCredit Group. Aceasta este cea mai mare pondere la nivelul Europei Centrale si de Est, in conditiile in care riscurile de neplata a imprumuturilor raman relativ mari la nivelul tarii noastre.
Studiul realizat de UniCredit Group arata ca in Romania si Bulgaria, peste jumatate din familiile chestionate dau mai mult de 20% din venituri pe rate la banca. In schimb, in Polonia, Cehia sau Slovacia, ponderea familiilor care au de plata rate lunare atat de mari nu trece de 23%.
Studiul nu a luat in considerare numai cantitatea sumelor platite dar si situatia financiara a celor care s-au indatorat catre banci.
In Romania, Bosnia sau Ungaria, familiile al caror grad de indatorare depaseste 30% sunt si cele care obtin veniturile cele mai mici.
Situatia este diferita in Cehia, Slovacia si chiar Bulgaria, unde cei mai indatorati, ca raport intre rata lunara si venituri, sunt cei care inregistreaza venituri ridicate. Aceasta situatie indica faptul ca, in aceste tari, accesul la creditare a fost mai restrictionat, spun analistii UniCredit.
Incetinesc vanzarile de credite ipotecare in 2009
In ultimele luni, pe fondul unei lichiditati scazute si a unui cost de finantare mai mare, generat de ricurile crescute, tarile din Europa Centrala si de Est au inregistrat o reducere vizibila a creditarii inca din vara anului trecut.
Conform datelor UniCredit Group, luna octombrie a fost un adevarat punct de cotitura, ce a condus la o crestere anuala a creditelor acordate de doar 25%, fata de nivelul inregistrat in 2007, de 44%.
Reducerea creditarii a fost mai pronuntata in segmentul imprumuturilor garantate cu ipoteca, pe fondul stabilizarii pietelor imobiliare.
Tot acest segment al creditarii se previzioneaza a fi cel mai afectat si in 2009, cu o crestere de doar 13% fata de nivelul estimat anul acesta, de 27%.
Chiar si in aceasta situatie, oportunitatile pe pietele ipotecare din regiune, indeosebi in Romania, Turcia si Rusia, raman ridicate. In primele doua tari, ponderea creditelor cu ipoteca in PIB nu depaseste 4%, iar in Rusia se situeaza la 2%, in timp ce media regiunii, trece de 8%
In anumite state, printre care Romania, Ungaria sau Polonia, si riscurile de neplata a creditelor raman ridicate, in special in conditiile in care in aceste tari au predominat creditele acordate in valuta, in special euro sau franci elvetieni.
Situatia, coroborata cu deprecierea monedelor locale si a scaderii veniturilor, ar putea conduce si la o importanta scadere a calitatii creditelor, mai ales in 2009.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News