Perspectivele economiei romanesti au devenit mult mai incerte ca urmare a crizei de pe pietele financiare internationale, se precizeaza in ultima evaluare a FMI. Analistii Fondului intrevad fie o continuare a cresterii economice din ultimii ani, fie o incetinire abrupta.
Tensiunile de pe pietele financiare globale vor avea un efect negativ asupra economiilor est-europene si exporturilor acestora, spun expertii FMI. Costul riscului a inceput sa fie reevaluat la nivel international, ceea ce va determina scumpirea finantarilor externe pentru imprumutatii romani. Rapiditatea si intensitatea acestor efecte sunt inca incerte.
FMI ia in calcul doua scenarii diferite pentru evolutia economiei romanesti. Primul presupune o continuare a cresterii economice din anii precedenti. Astfel, capitalurile straine nu ne vor ocoli, iar increderea consumatorilor si a investitorilor se va mentine peste media istorica. Drept urmare, economia va avansa intr-un ritm rapid, deficitul de cont curent se va extinde, iar inflatia va fi mai greu de stapanit.
Al doilea scenariu este unul pesimist. Increderea investitorilor se va inrautati, ceea ce va afecta activitatea economica si investitiile straine. In timp ce inflatia si deficitul de cont curent se vor corecta spre valori mai adecvate, va exista riscul ca economia sa intre in recesiune.
Recomandarea FMI este ca politicile fiscale si de venituri sa devina mai restrictive. In opinia Fondului, bugetul pe 2008 este prea dezechilibrat. Dupa ce initial, guvernul a aprobat un deficit bugetar de 2,75% din PIB, ultimele rectificari l-au redus la 2,25% din PIB.
Expertii FMI cred insa ca o reducere la 1,75% din PIB ar mai potrivita in actuala conjunctura economica. Ei cred ca oficialii romani sunt prea optimisti atunci cand fac prognoza veniturilor bugetare, ceea ce inseamna ca vor fi nevoiti sa diminueze inca o data cheltuielile, pentru a se incadra in obiectivul si asa relaxat de deficit bugetar.
In ceea ce priveste inflatia, Fondul estimeaza ca aceasta va reveni in intervalul tinta la sfarsitul anului viitor. In plus, echipa FMI avertizeaza banca centrala sa tina cont de impactul unor noi cresteri de dobanda asupra vulnerabilitatii sectorului financiar.
Analistii BCR se asteapta ca in sedinta de politica monetara din 6 mai a.c., BNR sa mentina rata dobanzii la 9,5%. Ei sustin ca dobanzile interbancare pe termen de 3 luni depasesc frecvent 12%, astfel ca o noua majorare a dobanzii BNR nu ar avea un efect vizibil. In plus, impactul masurii ar fi resimtit de economie cu intarziere si este probabil sa apara intr-un moment cand inflatia ar fi deja in scadere.
« Actuala criza a pietelor globale ar putea ramane la cote ridicate pana spre mijlocul anului 2009, ceea ce induce un anumit grad de incertitudine privind impactul asupra economiei romanesti », subliniaza analistii BCR. Desi ei exclud majorarile de dobanda, ei cred insa ca BNR ar putea introduce noi masuri administrative pentru limitarea creditarii in valuta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News