BNR semnaleaza ca viteza de crestere a creditului acordat sectorului privat a continuat sa se accelereze in ciuda majorarilor de dobanda si a deprecierii monedei nationale. In perioada decembrie 2007-februarie 2008, rata anuala de crestere a urcat la 53,2%, fiind un record absolut in termeni reali.
Cum aceasta evolutie s-a suprapus cu deprecierea monedei nationale, clientii au inceput sa evita imprumuturile in valuta. Si pentru prima oara in ultimul an si jumatate, finantarile in lei au cunoscut o sporire a dinamicii, se arata in raportul asupra inflatiei publicat pe 8 mai a.c. de BNR.
Ponderea creditului in valuta a continuat insa sa avanseze, atingand 54,7%, cea mai mare valoare din ultimii doi ani.
« Similar perioadei anerioare, cererea de imprumuturi a fost sustinuta de cresterea rapida a veniturilor populatiei, de mentinerea situatiei financiare a companiilor, precum si de posibila relaxare a unora dintre conditiile de creditare (altele decat dobanzile) », se precizeaza in raport.
Daca in cazul companiilor s-a observat o migrare de la creditarea in valuta la cea in moneda nationala, populatia a continuat sa aleaga valuta.
Populatia se refugiaza in franci
In aceste conditii, s-a produs o crestere sensibila a finantarilor in franci elvetieni, care au ajuns sa reprezinte in medie 9% din creditele pentru populatie in perioada decembrie 2007-februarie 2008. Fata de intervalul septembrie-noiembrie 2007, ponderea creditelor in CHF a avansat cu 2 puncte procentuale.
Majorarea dobanzii de politica monetara a afectat cel mai mult creditele de consum in lei, care au cunoscut o incetinire in ultimul timp.
Iar, la creditele pentru locuinte, desi au avut loc cresteri de dobanda atat la lei cat si la valuta, soldul imprumuturilor a avansat la fel de rapid. BNR explica acest lucru prin relaxarea unora dintre conditiile de creditare si persistenta unor asteptari favorabile privind veniturile viitoare ale populatiei.
De remarcat ca, in premiera, imprumuturile pentru locuinte au avut o dinamica mai rapida decat cele de consum, acumuland acum o pondere de peste 23% in totalul creditelor pentru populatie.
Banca centrala mentioneaza in raport ca procesul de validare a normelor prudentiale interne pentru creditarea persoanelor fizice este in prezent cvasifinalizat. Acest lucru a permis populatiei sa imprumute sume mai mari decat in trecut, contribuind la intensificarea activitatii de creditare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News