top banner

Cresterea dobanzilor la credite inca nu s-a finalizat

22 Mai 2008 | Autor: Alexandra Popa

Dupa un an 2007 marcat de relaxarea puternica a conditiilor si a costurilor de creditare, urmat de o tendinta inversa in primele luni ale lui 2008, bancherii sunt rezervati in a face pronosticuri optimiste. Conform unui studiu BNR, perspectiva este de continuare a inaspririi conditiilor de creditare si a costurilor finantarii.
 
In 2007, bancile au relaxat sensibil conditiile de creditare. Rata dobanzii de politica monetara a fost redusa de la 8,75% la 7% in prima parte a anului, ceea ce a dus la ieftinirea creditelor in lei. Si accesul la creditele in valuta a fost facilitat, pe de o parte, de scaderea cursului de schimb euro/leu si, pe de alta parte, de dobanzile mici oferite de banci in franci elvetieni.
 
Situatia nu a durat mult deoarece, din noiembrie si pana in prezent, rata dobanzii de politica monetara a fost majorata la 9,75%, leul s-a depreciat cu aproape 20% iar cursul franc elvetian - leu a crescut de la 1,8824 in iulie 2007 la 2,2469 in martie 2008.
 
In cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar, Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR a afirmat ca, in perspectiva, bancile vor recurge la cresterea costurilor si a restrictivitatii atunci cand vor trebui sa ia decizia de a acorda sau nu un credit.
 
"Costul finantarii companiilor si populatiei ar putea creste pe fondul reajustarii pe plan international a perceptiei la risc si al deciziilor de politica monetara", a adaugat acesta, precizand insa ca nivelul dobanzii este, in contextul actual, doar un criteriu secundar dupa care solicitantii decid daca sa contracteze sau nu un imprumut.
 
O reducere a costurilor nu este previzionata in viitorul apropiat nici de catre bancile comerciale. Lucian Anghel, economistul - sef al BCR, considera ca varful acestui an va fi atins in iunie, dupa care putem asista la plafonare a nivelului dobanzii. O tendinta de scadere a costurilor nu este insa previzionata de Anghel decat in 2009.
 
Restantele se inmultesc
 
Pe masura ce volumul de credite acordate a crescut este normal ca si imprumuturile neperformante din portofoliile bancilor sa urmeze aceeasi tendinta. Iar, in cazul in care aceasta situatie este acompaniata de o scumpire a finantarilor, atunci rata creditelor neperformante poate inregistra o evolutie mai pronuntata.
 
"Sectorul companiilor este rezistent la socuri moderate. Scenariile de stress-testing arata ca o crestere cu 5 puncte procentuale a ratei dobanzi la lei sau valuta ar putea fi suportata de catre companii", a precizat Dragulin.
 
In ceea ce priveste populatia, bancherii spun ca riscul generat de creditarea in valute exotice se va cunoaste in timp. "De abia in 2009 - 2010 vom vedea impactul creditelor neperformante in franci elvetieni", spune Lucian Anghel, mentionand ca inca nu a trecut destul timp de cand aceste imprumutruri au inceput sa fie acordate pentru a se vedea efectele. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Scaderea dobanzilor se poate amana mai mult anul viitor

Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.

26 Noi 2024 | Banii si economia
Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Scandalul anului in imobiliare, o istorie care se repeta

Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?

16 Oct 2024 | Banii si economia
Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

Noua amnistie fiscala si tot ceea ce este important sa stii despre ea

O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.

05 Sep 2024 | Banii si economia
A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

A inceput scaderea dobanzilor la titlurile de stat

In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.

14 Aug 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul