Dupa un an 2007 marcat de relaxarea puternica a conditiilor si a costurilor de creditare, urmat de o tendinta inversa in primele luni ale lui 2008, bancherii sunt rezervati in a face pronosticuri optimiste. Conform unui studiu BNR, perspectiva este de continuare a inaspririi conditiilor de creditare si a costurilor finantarii.
In 2007, bancile au relaxat sensibil conditiile de creditare. Rata dobanzii de politica monetara a fost redusa de la 8,75% la 7% in prima parte a anului, ceea ce a dus la ieftinirea creditelor in lei. Si accesul la creditele in valuta a fost facilitat, pe de o parte, de scaderea cursului de schimb euro/leu si, pe de alta parte, de dobanzile mici oferite de banci in franci elvetieni.
Situatia nu a durat mult deoarece, din noiembrie si pana in prezent, rata dobanzii de politica monetara a fost majorata la 9,75%, leul s-a depreciat cu aproape 20% iar cursul franc elvetian - leu a crescut de la 1,8824 in iulie 2007 la 2,2469 in martie 2008.
In cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar, Ion Dragulin, directorul Directiei de stabilitate financiara din BNR a afirmat ca, in perspectiva, bancile vor recurge la cresterea costurilor si a restrictivitatii atunci cand vor trebui sa ia decizia de a acorda sau nu un credit.
"Costul finantarii companiilor si populatiei ar putea creste pe fondul reajustarii pe plan international a perceptiei la risc si al deciziilor de politica monetara", a adaugat acesta, precizand insa ca nivelul dobanzii este, in contextul actual, doar un criteriu secundar dupa care solicitantii decid daca sa contracteze sau nu un imprumut.
O reducere a costurilor nu este previzionata in viitorul apropiat nici de catre bancile comerciale. Lucian Anghel, economistul - sef al BCR, considera ca varful acestui an va fi atins in iunie, dupa care putem asista la plafonare a nivelului dobanzii. O tendinta de scadere a costurilor nu este insa previzionata de Anghel decat in 2009.
Pe masura ce volumul de credite acordate a crescut este normal ca si imprumuturile neperformante din portofoliile bancilor sa urmeze aceeasi tendinta. Iar, in cazul in care aceasta situatie este acompaniata de o scumpire a finantarilor, atunci rata creditelor neperformante poate inregistra o evolutie mai pronuntata.
"Sectorul companiilor este rezistent la socuri moderate. Scenariile de stress-testing arata ca o crestere cu 5 puncte procentuale a ratei dobanzi la lei sau valuta ar putea fi suportata de catre companii", a precizat Dragulin.
In ceea ce priveste populatia, bancherii spun ca riscul generat de creditarea in valute exotice se va cunoaste in timp. "De abia in 2009 - 2010 vom vedea impactul creditelor neperformante in franci elvetieni", spune Lucian Anghel, mentionand ca inca nu a trecut destul timp de cand aceste imprumutruri au inceput sa fie acordate pentru a se vedea efectele.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News