top banner

Depozitele cu dobanzi de 10% - pe cale de disparitie

12 Februarie 2010 | Autor: Ramona Iluca

De la inceputul anului, bancile au tot redus dobanzile oferite la depozitele in lei. Pe fondul relaxarii politicii monetare de catre BNR, dar si a unei lichiditatii confortabile, bancile nu mai ofera dobanzi uriase pentru banii populatiei. Scadentele atipice si promotiile aduc dobanzi mai mari decat depozitele clasice.

Dobanzile oferite de banci la depozitele atrase au inregistrat un puternic trend descendent in ultima perioada. Depozitele in lei pot aduce randamente care incep de la 4,25% si ajung pana la 10,5%, insa cele mai multe oferte au scazut sub pragul de 10%.

Termenele mai lungi aduc castiguri mai mari

Dobanzile la depozite sunt la ora actuala in stransa legatura cu scadenta depozitului, castiguri mai mari fiind oferite la depozitele cu scadenta mai indelungata.

Cele mai ridicate dobanzi la lei, de peste 10%  sunt platite pentru depozitele cu scadenta peste 12 luni. Dobanzile scad o data cu durata depozitului, cele mai ridicate randamente la depozitele pe 1 luna fiind de 9,5%.

La depozitele in euro, situatia este putin diferita. Bancile ofera dobanzi la fel de ridicate pentru scadentele de 3 si 12 luni, cel mai bun randament fiind de 4%.

Scadentele atipice nu trebuie ocolite

Printre ofertele cu dobanda tentanta se gasesc si depozitele cu scadenta atipica, care aduc de cele mai multe ori, dobanzi mai ridicate decat depozitele cu scadenta clasica.

De exemplu, depozitul cu scadenta de 4 luni, de la ATE Bank aduce o dobanda de10%, mai ridicata decat dobanda oferita de scadentele clasice.

Si Bank of Cyprus ofera o dobanda de 10% pentru un depozite pe 35 zile, iar depozitul pe 4 luni de la Bancpost propune un randament de 9,75%.

O alta practica a bancilor este aceea a dobanzilor ridicate pentru anumite promotii. De exemplu, Unicredit Tiriac Bank ofera dobanzi mai ridicate la depozitele pe 4 si 7 luni, pana la 28 februarie. Cei care prefera sa economiseasca in euro, vor primi dobanzi cuprinse intre 2% si 4%, pentru 1.000 euro economisiti.

Si la euro se practica dobanzi mai ridicate pentru depozitele cu scadente atipice. Astfel Bank of Cyprus si Alpha Bank platesc 4,25% dobanda pentru depozitele pe 35 zile, respectiv 15 saptamani.  

                          

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii