Suporterii romani care merg la Campionatul European de Fotbal platesc de peste doua ori mai mult decat in tara pentru aceleasi cumparaturi, potrivit unui studiu realizat de Bank Austria Creditanstalt. Rusii si turcii sunt la fel de speriati de preturi ca si noi.
Elvetia, tara unde echipa Romaniei joaca cele 3 meciuri din faza grupelor, este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai scumpe din Europa. In schimb, Romania este una dintre cele mai ieftine, astfel ca suporterii autohtoni au parte de ceva socuri atunci cand se uita la listele de meniuri.
Calculele economistilor de la Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) au aratat ca ceea ce un roman cumpara la noi cu 48 euro, in Elvetia il costa 100 euro, adica de peste doua ori mai mult. Dupa acest criteriu, calatoria la Euro 2008 va parea cea mai scumpa pentru romani.
Dintre tarile care participa la turneul final, Rusia este statul cu cele mai mici preturi. Diferenta fata de noi nu este insa foarte mare. Practic, ceea ce in Romania se poate cumpara cu 58 euro, la ei costa 54 euro.
Suporterii rusi sunt insa mai avantajati decat ai nostri, deoarece echipa lor nationala joaca meciurile din faza grupelor in Austria unde preturile sunt mai mici cu aproape 20% decat in Elvetia. Din acest motiv, ei vor plati 100 euro in Austria pe cumparaturi care acasa i-ar fi costat 54 euro.
Printre spectatorii care vor ofta in fata preturilor se mai numara turcii, croatii, polonezii si cehii, care vor trebui sa scoata ceva mai multi bani din buzunar decat erau obisnuiti.
Cei mai avantajati suporteri sunt cei suedezi, care vor putea face cumparaturi in Austria, mai ieftin decat in propria tara. La fiecare 100 euro, ar economisi in medie 5 euro.
Economistii de la BA-CA au realizat studiul pe baza preturilor medii la bunuri si servicii din fiecare tara. Astfel ca s-ar putea sa existe diferente intre valorile din diverse regiuni.
De exemplu, preturile din centrul Parisului le depasesc pe cele din Zurich. Prin urmare, cheltuielile individuale ale turistilor pot devia substantial de la media nationala.
Cum masurile de ajustare a economiei care trebuie operate dupa alegeri au caracter inflationist sau afecteaza cererea, BNR va trebui sa isi cantareasca foarte bine pasii anul viitor.
Problemele cu care se confrunta acum unii dintre clientii Nordis amintesc de pataniile pagubitilor International Leasing din 2006-2007. Ce elemente au in comun cele doua povesti imobiliare?
O noua legislatie privind masurile fiscal bugetare in vederea cresterii gradului de colectare a veniturilor statului in 2024 aduce facilitati asemanatoare cu cele oferite in 2021 si 2022.
In ton cu ajustarea politicii monetare de catre BNR, Ministerul Finantelor a inceput sa taie din dobanzile titlurilor de stat, simultan cu propunerea unor scadente mai lungi pentru programul Fidelis.