top banner

Dobanzile de la conturile de economii concureaza cu cele la depozite

25 Mai 2010 | Autor: Ramona Iluca

Taierile masive aplicate de banci dobanzilor au dus la egalizarea nivelurilor de la conturile de economii cu cele de la depozite. Clientii pot obtine aceleasi randamente, insa cu mai multa flexibilitate in ceea ce priveste depunerea si retragerea banilor. Pentru ambele produse insa, dobanzile coboara cel mai adesea sub 8%.
Dobanzile pe care clientii le obtin daca isi depun banii intr-un depozit la banca au scazut sub pragul de 8%, foarte putine banci oferind inca un randament mai mare. Doar depozitele promotionale si cele cu scadente atipice aduc randamente ceva mai ridicate, insa si acestea sunt din ce in ce mai rare.
S-a ajuns la situatia in care dobanzile la depozite le-au egalat pe cele aferente conturilor de economii, clientii putand opta pentru cel de-al doilea produs fara sa piarda nimic. In acest fel, ei primesc o dobanda la fel de ridicata si au acces la banii din cont in orice moment.

Dobanzile s-au egalizat

Cele mai multe banci ofera, in medie, dobanzi cuprinse intre 5% si 7,75% la conturile de economii. Dobanzile cele mai ridicate sunt oferite de Intesa Sanpaolo Bank si Emporiki Bank. Clientii acestora obtin dobanzi de 7,75% pentru conturile de economii.
In top urmeaza Millennium Bank si ING Bank care ofera 7,5%.
La depozite dobanda ajunge la maxim 8,1% pentru scadenta de 1 luna si la 8% pentru perioade de 3 sau 6 luni. Cele mai bune oferte vin de la ATE Bank si Carpatica – cu 8%, urmate de Piraeus Bank - 7,85% si Emporiki Bank -7,75%.

Avantajele fiscale la orizont

Si tratamentul fiscal ar putea fi mai avantajos pentru conturile de economii, avand in vedere ca guvernul intentioneaza sa reintroduca impozitul pe dobanda. Daca se vor aplica prevederile fiscale din 2009, conturile de economii ar putea ramane scutite de la impozitare. Conditia era ca dobanda sa fie mai mica decat media dobanzilor interbancare, care in prezent se situeaza la putin peste 7%.
Conturile de economii reprezinta una dintre cele mai bune solutii daca o persoana isi propune sa economiseasca luna de luna pentru o anumita perioada. Acestea permit oricand depunerea unor sume suplimentare in functie de posibilitatile proprii de economisire.
Un alt avantaj al conturilor de economii este ca banii se pot retrage oricand din cont, fara ca acest lucru sa fie penalizat. Astfel, se combina avantajele oferite de depozitele la termen cu cele ale conturilor curente.
In cazul in care se opteaza pentru un depozit la termen, iar clientul are nevoie de bani inainte de scadenta si sparge depozitul, banca ii va oferi o dobanda mult mai scazuta decat cea standard.
Cel mai adesea, daca se retrag banii dintr-un depozit inainte de scadenta, bancile remunereaza suma respectiva, pentru perioada in care au fost tinuti banii in depozit, cu dobanda la vedere sau nu o remunereaza deloc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Depozite la termen

Depozite la termen
  • Compari ofertele băncilor
  • Câștiguri mai mari pentru economiile tale
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Depozite

Alte Articole

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

Băncile testează ofertele de depozite fără reînnoire automată

De la depozitele pe 4-5 luni la conturile de economii cu 5% dobândă, băncile încearcă să atragă deponenții fără să-și multiplice cheltuielile cu dobânzile pe toate scadențele.

16 Apr 2025 | Depozite
Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Interesul pentru titlurile Fidelis a scăzut abrupt

Subscrierile din martie s-au înjumătățit față de cele din februarie, deși dobânzile au fost comparabile, dovadă faptul că înmulțirea numărului de emisiuni nu reușește să multiplice proporțional sumele investite.

19 Mar 2025 | Depozite
Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Cum poți subscrie titluri de stat Tezaur cu cardul

Începând din 10 martie, nu doar investitorii în obligațiuni de stat Fidelis pot achiziționa aceste titluri din fața calculatorului, ci și cei interesați de programul Tezaur.

11 Mar 2025 | Depozite
Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Băncile gândesc produse cu care să concureze oferta Trezoreriei

Confruntate cu dobânzi în creștere la titlurile de stat, băncile au început să lanseze produse cu scadențe mai scurte și randamente mult mai bune decât restul ofertei la depozite.

20 Feb 2025 | Depozite

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Depozit la termen

Calculează suma pe care o poți acumula cu ajutorul unui depozit la termen

Cont de economii

Calculează suma acumulată prin depuneri lunare într-un cont de economii