top banner

Bancile vor putea atrage fonduri externe fara sa constituie RMO

12 Iunie 2009 | Autor: Marius Serban

Bancile autohtone vor fi scutite sa mai constitutie rezerve minime obligatorii pentru resursele noi atrase de la actionari si institutiile financiare internationale pana in 2011. Rata rezervelor este in prezent de 40% pentru resursele atrase in valuta, acesta fiind unul din motivele pentru care bancherii spun ca nu pot ieftini creditele.
 
Nivelul ridicat al rezervelor minime obligatorii (RMO) este considerat de multa vreme un obstacol in calea reducerii costului creditelor. Rata rezervelor la valuta este de 40%, ceea ce inseamna pentru fiecare 100 euro atrasa sub forma de depozite, bancile trebuie sa depuna la BNR 40 euro.
 
Dobanda platita de BNR este insa mai mica decat cea pe care banca o plateste pentru atragerea banilor. Prin urmare, banca trebuie sa investeasca restul de bani (cei 60 euro) la un randament mai inalt decat ar fi normal pentru a-si recupera pierderea. Acest lucru inseamna dobanzi mai mari la credite.
 
Din mai, regimul rezervelor minime a fost relaxat de BNR, astfel ca bancile nu mai constituie rezerve daca sumele atrase de banca (prin depozite sau imprumuturi din strainatate) vor fi rambursate dupa o perioada mai mare de 2 ani.
 

In ce conditii se va elimina RMO?

 
Acordul cu FMI va aduce insa beneficii suplimentare din acest punct de vedere. Pana in 2011, bancile vor putea beneficia de un regim preferential temporar, care elimina rezervele minime obligatorii. Facilitatea se va aplica pentru orice imprumut nou obtinut de la actionarul majoritar sau de la o alta institutie financiara internationala.
 
Conditia este ca actionarul majoritar al bancii sa semneze un anagajament de a:
  • Mentine expunerea globala fata de Romania pe intreaga durata a programului cu FMI;
  • Majora capitalul bancii din Romania in functie de necesitatile potentiale.
In acest sens, BNR va efectua teste de stres la nivelul bancilor, conform unor scenarii diferite, pentru a evalua cresterile potentiale necesare ale fondurile proprii, astfel incat rata de solvabilitate sa fie mentinuta la peste 10%.
 

Beneficii aduse clientilor de acordul cu FMI

 
Sistemul de garantare a depozitelor va cunoaste la randul lui imbunatatiri, in urma acordului cu FMI. Procedurile de activare a garantarii depozitului vor fi modificate pentru a simplifica si accelera platile. Suma aferenta depozitelor garantate va fi platita in intervalul de 20 de zile lucratoare, autorizat de directiva UE privind schemele de garantare a depozitelor.
 
Un alt obiectiv urmarit prin acordul cu FMI este sa se reduca riscul valutar la creditele pentru populatie. Guvernul va cauta sa ajunga la un acord cu bancile comerciale, care sa faciliteze restructurarea datoriilor contractate in valuta. Una dintre solutiile identificate este conversia datoriei din valuta in lei, la alegerea clientului.
 
Stabilitatea sectorul bancar va fi intarita si prin urmatoarele masuri:
  • Cresterea puterilor acordate prin lege administratorului special de a trata cu bancile aflate intr-o postura financiara fragila;
  • Sporirea puterii de interventie a BNR de a impune actionarilor semnificativi sa sustina banca prin majorarea capitalului;
  • Alinierea standardelor de contabilitate romanesti la practica internationala.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Bancile au furat startul in cursa Black Friday

Bancile au furat startul in cursa Black Friday

Raiffeisen Bank, UniCredit Bank si ING Bank au anuntat deja oferte speciale pentru sezonul discounturilor al carui start oficial se da pe 8 noiembrie. Banca Translivania pastreaza suspansul deocamdata.

04 Noi 2024 | Info banci
Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul