Companiile romanesti trebuie sa astepte cu o luna mai putin pentru a pune in aplicare o decizie judecatoreasca impotriva unui partener comercial. Aceasta este singura imbunatatire adusa mediului de afaceri autohton, care a cam batut pasul pe loc in ultimul an, conform unui raport al Bancii Mondiale. Plata taxelor ramane principalul punct slab.
Mediul de afaceri romanesc se claseaza pe locul 47 in lume. Comparativ cu anul trecut, nu a avansat cu nicio pozitie, dar nici nu a scazut, se arata in raportul Doing Business in 2009, elaborat de Banca Mondiala. Acest lucru nu surprinde, daca avem in vedere ca reformele s-au cam oprit dupa aderarea la UE.
Analistii Bancii Mondiale au identificat ca au avut loc 239 de reforme pe plan global in ultimul an, care au permis ca afacerile sa se deruleze mai facil, si alte 26 – care au pus bete in roate intreprinzatorilor.
Romania se poate lauda cu o singura reforma care a avut influente pozitive asupra afacerilor: s-a simplificat procedura de punere in aplicare a deciziilor judecatoresti, eliminand necesitatea emiterii unui ordin prin care sa se execute decizia luata. Acest lucru a scurtat perioada de asteptare cu o luna, de la 120 de zile la 90 de zile.
Creditele se obtin usor in Romania
Banca Mondiala evalueaza mediul de afaceri al unei economii folosind 10 criterii. Dintre acestea, mediul de afaceri intern sta cel mai bine la capitolul obtinerea unui credit, unde ocupa locul 12 in lume. Romania este una din tarile unde firmele au acces usor la finantare, reiese din studiul Bancii Mondiale.
Cele mai facile imprumuturi se acorda in Malaesia, China si Africa de Sud. Bulgaria ocupa locul 6 la nivel mondial, iar Statele Unite - pozitia 10.
Tarile sunt ierarhizate in functie de drepturile legale ale bancilor si imprumutatilor, de accesibilitatea si calitatea informatilor oferite de birourile de credite. Studiul arata ca imbunatatirea acestor aspecte conduce la cresterea creditarii, bancile asumandu-si mai usor riscuri.
In plus, existenta unui birou de credit face ca rata de neperformata sa scada. Clientii bancilor devin mult mai interesati sa evite restantele, deoarece ele se vor regasi in istoricul creditelor, ceea ce pe viitor le va ingreuna accesul la noi imprumuturi.
Plata taxelor ingroapa afacerile
Cel mai slab aspect al mediului de afaceri autohton il reprezinta plata taxelor. Aici, Romania ocupa locul 146 in lume, din 181 de economii luate in calcul.
Situatia este cauzata de birocratie si numarul mare de taxe. O firma romaneasca pierde 202 ore pe an pentru a completa formulare legate de plata taxelor, fata de 183 de ore cat este media tarilor membre OCDE.
Tendinta la nivel global este de a introduce formulare electronice pentru a usura plata taxelor. In acest mod, firmele pot trimite printr-un singur click informatiile financiare, fara a mai interactiona cu functionarii publici.
Un alt dezavantaj al sistemului nostru fiscal este ca firmele sunt nevoite sa faca in medie 113 plati pe an pentru a-si achita impozitele, detinand recordul mondial, conform raportului Bancii Mondiale
Printre cele mai performate tari din acest punct de vedere se numara Suedia, unde intreprinderile fac doar 2 plati pe an pentru plata taxelor. De asemenea, in Norvegia sunt necesare numai 4 plati, iar in Letonia – 7. In tarile OCDE, numarul mediu de plati este de 13 pe an, de zece ori mai putin decat la noi.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News