top banner

Comisia Europeana dezvaluie planul de supraveghere mai stricta a bancilor

24 Septembrie 2009 | Autor: Marius Serban

Comisia Europeana a adoptat un pachet de propuneri legislative pentru a intari supravegherea sectorului bancar la nivel european. Masurile au devenit necesare dupa ce criza financiara a scos la iveala o serie de slabicuni. Monitorizarea sistemul financiar in situatii de urgenta intampina mari probleme.
 
Criza financiara a aratat ca activitatea de supraveghere bancara ramane fragmentata in cadrul UE, in timp ce factorii destabilizatori se propaga rapid de la o tara la alta.
 

De ce era necesara schimbarea?

 
Activitatea de supraveghere este bazata in prezent pe principul tarii de origine: fiecare tara isi supravegheaza propriile banci. De exemplu, daca o banca straina deschide o sucursala in Romania, ea intra sub monitorizarea autoritatii din tara de unde provine, iar BNR are atributii de supraveghere mult diminuate.
 
Astfel, stabilitatea sectorului bancar dintr-o anumita tara depinde tot mai mult de cat de bine isi fac treaba autoritatile similare din celelalte state. Prin masurile propuse, Comisia Europeana vrea sa se asigure ca directivele se aplica uniform in toate statele membre.
 
Imbunatatirea activitatii de supraveghere este necesara si pentru ca, in cazul unei situatii de urgenta, nu exista acum o autoritate care sa coordoneze actiunile intreprinse la nivel national.
 
 « Pietele financiare sunt europene si globale, nu doar nationale. Astazi (n.r – 23 septembrie) propunem un nou sistem de supraveghere european, cu sprijinul politic al statelor membre…Scopul nostru este sa protejam contribuabilii europeni, ca zilele negre din toamna lui 2008 sa nu se mai repete », a precizat Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene (CE).
 
Anul trecut, bancile occidentale au inghitit cateva miliarde de euro din banii publici pentru a reusi sa supravietuiasca.
 

Supraveghere pentru o piata unica

 
Solutia propusa de CE este formarea a doua nivele de supraveghere europeana :
  • Consiliul European pentru Risc Sistemic va monitoriza si evalua stabilitatea sistemului financiar in ansamblul sau. Rolul sau va fi sa avertizeze din timp daca s-au acumulat riscuri sistemice si sa recomande solutii de implementat;
  • Sistemul European al Supraveghetorilor Financiari (SESF) va supraveghea institutiile financiare la nivel individual. Acest sistem va fi format din autoritatile de supraveghere din fiecare stat membru, care vor fi coordonate de o noua institutie, Autoritatea de Supraveghere Europeana.
 
SESF va avea puterea sa emita avertizari si recomandari catre statele membre si catre autoritatea nou-creata de supraveghere, care vor trebui sa le aplice sau sa motiveze de ce nu le pot aplica.
 
In schimb, Autoritatea de Supraveghere Europeana va prelua atributiile Comitetului pentru Supraveghere Bancara Europeana, Comitetului pentru Asigurari si Pensii Ocupationale Europene si Comitetului European de Reglementare a Valorilor Mobiliare. In plus, va mai avea si urmatoarele atributii :
  • Elaboreaza propuneri pentru standarde tehnice si pentru imbunatatirea principiilor de reglementare
  • Rezolva disputele dintre supraveghetorii nationali
  • Joaca rolul de coordonator in situatii de urgenta.
 
Comisia Europeana se asteapta ca noul cadru de supraveghere sa fie pus in aplicare in cursul lui 2010.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Info banci

Alte Articole

Bancile au furat startul in cursa Black Friday

Bancile au furat startul in cursa Black Friday

Raiffeisen Bank, UniCredit Bank si ING Bank au anuntat deja oferte speciale pentru sezonul discounturilor al carui start oficial se da pe 8 noiembrie. Banca Translivania pastreaza suspansul deocamdata.

04 Noi 2024 | Info banci
Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Economii cu bonus de dobanda in functie de abonament

Revolut isi promoveaza pachetele exclusiviste oferind dobanzi in crestere la conturile de economii recent lansate, practica bancara anterioara presupunand dobanzi fixe sau stimularea economisirii in functie de sold.

28 Feb 2024 | Info banci
Promotii bancare in prag de toamna

Promotii bancare in prag de toamna

Mai multe oferte bancare aparute in ultima perioada propun bonusuri la achizitiile de la parteneri, reduceri de dobanda, costuri zero pe viata pe anumite pachete.

29 Aug 2023 | Info banci
Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Ce oferte scot in fata bancile in aceasta perioada?

Am analizat site-urile principalelor banci din Romania pentru fotografia canalelor de vanzari ale momentului-economisire, carduri de credit si debit, aplicatii mobile, oferte de creditare si, vedeta saptamanii, Black Friday.

08 Noi 2022 | Info banci

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul