Conducerea BNR votata de Comisiile de Buget-Finante ale Parlamentului confirma asteptarile multora, dar aduce si unele surprize. Schimbarile operate fata de vechea formula sunt putine si de impact redus. BNR va trebui insa sa-si intoarca fata si spre consumatori, daca doreste sa-si pastreze imaginea publica favorabila de care inca beneficiaza.
Asa cum s-a vehiculat inca din urma cu o luna, probabil si prin prisma anului de criza pe care il traversam, partidele politice nu au dorit sa-si asume o schimbare majora la nivelul conducerii Bancii Nationale.
Sa se revizuiasca, primesc...dar sa nu se schimbe nimic
Trei dintre cei patru conducatori executivi (guvernatorul Mugur Isarescu, primviceguvernatorul Florin Georgescu si viceguvernatorul Cristian Popa) si-au pastrat pozitiile detinute anterior, singurul schimbat – se pare, din motive de sanatate – fiind viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, al carui loc a fost luat de marea surpriza a audierilor din Parlament, deputatul liberal Bogdan Olteanu.
Nici in randul membrilor neexecutivi ai consiliului de administratie al BNR nu s-a produs un cutremur, ci doar doua schimbari, una dintre ele fiind usor de anticipat: fosta functionara Bancorex, Maria Ene, sustinuta in 2004 de PRM, n-a mai gasit sustinere politica. Nu la fel de evidenta era schimbarea reputatului profesor universitar timisorean Silviu Cerna, membru timp de doua mandate al CA al BNR. Acesta a pierdut sustinerea PSD in defavoarea fostului presedinte BCR, Nicolae Danila si a fostului senator PSD, Dinu Marin.
Napoleon Pop, Virgil Stoenescu si Agnes Nagy, reprezentanta UDMR din 1998 in CA al BNR, si-au pastrat pozitiile detinute anterior.
Sansa ratata a unei schimbari a calitatii membrilor CA
Actuala formula a consiliului de administratie al BNR are o calitate importanta – stabilitatea. Iar intr-o perioada de criza cum este cea pe care o traversam acum, aceasta caracteristica nu poate fi deloc ignorata. Dimpotriva.
Cu toate acestea, la aproape trei ani de la integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ar fi fost, poate, momentul unei selectii mai putin politizate pentru forul de conducere al celei mai importante institutii financiare autohtone. Sustinerea politica nu putea lipsi, asta este neindoielnic, insa alegerea ar fi trebuit facuta in primul rand pe criterii de competenta.
S-ar fi simtit, bunaoara, nevoia prezentei in randul consiliului de administratie a mai multor bancheri comerciali experimentati. Prezenta lor ar fi permis BNR sa evite unele decizii mai putin inspirate, pe care le-a adoptat in trecut, probabil si datorita faptului ca in conducerea institutiei nu se aflau si oameni care sa fi lucrat in bankingul comercial. Din acest punct de vedere, intrarea in consiliul de administratie a lui Nicolae Danila este de salutat, insa cu o singura floare este greu sa se faca primavara.
N-ar fi fost rau ca in conducerea BNR sa fi fost promovati si unii dintre directorii din BNR sau economistul-sef al institutiei sau unii dintre consilierii conducatorilor BNR. Si, de ce nu, primul parlament roman de dupa integrarea Romaniei in Europa ar fi trebuit sa puna mai mult accent pe priceperea membrilor consiliului de administratie al BNR. In afara celor trei conducatori executivi care si-au pastrat posturile si al caror profesionalism este o realitate de necontestat si a lui Nicolae Danila, restului membrilor detin CV-uri care nu au deloc darul sa impresioneze.
Un consiliu de varsta a treia
In forma votata de comisiile de specialitate ale Parlamentului, media de varsta a celor noua membri ai consiliului este de aproape 55 de ani. Si asta in conditiile in care ea este salvata de cei 45 de ani ai viceguvernatorului Popa si de cei 38 ai viceguvernatorului Bogdan Olteanu.
Desigur, o vorba romaneasca spune ca “cine nu are batrani, trebuie sa-i cumpere”. Insa in cazul forului suprem de conducere al BNR, poate ca n-ar fi stricat ca experienta conducatorilor executivi, in frunte cu decanul de varsta al acestora, guvernatorul Isarescu care a implinit de curand 60 de ani, sa se impleteasca cu vitalitatea unor bancheri sau economisti tineri – de 35-40 de ani, care sa aduca un suflu nou si un plus de energie. Pentru ca traversam o perioada in care deciziile BNR trebuie sa fie si calculate, dar si hotarate si, de ce nu, curajoase.
Prezente care ar fi putut lipsi si absente de regretat
Fara a da verdicte legate de unul sau de altul dintre membrii conducerii BNR, activitatea din timpul mandatelor precedente ale unora dintre viitorii ocupanti ai fotoliilor celui mai inalt for financiar din Romania, nu i-ar fi recomandat cu prea mare caldura pentru un nou mandat.
Fostii colegi ai guvernatorului Isarescu in cadrul Institutului de Economie Mondiala, Napoleon Pop (64 ani) si Virgil Stoenescu (62 ani), dar si eterna reprezentanta a UDMR in cadrul conducerii BNR, Agnes Nagy, nu s-au remarcat prea mult in precedentul mandat. Nici prin aparitii publice, nici prin lucrari publicate sau discursuri care sa vrajeasca audientele. E posibil ca domniile lor sa fi fost extrem de activi in timpul sedintelor consiliului de administratie, insa lipsa transparentei in ceea ce priveste minutele acestor sedinte nu ne ofera argumente in sprijinul unei activitati efervescente.
Nici doi dintre noii veniti, viceguvernatorul Bogdan Olteanu si Dinu Marin (59 de ani), nu par a se ridica la anvergura celor care au pierdut votul comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Iar daca Dinu Marin este totusi decanul facultatii de economie din cadrul ASE, fost membru al Comisiei Economice a Senatului si directorul Editurii Economice, chiar daca inainte de 1989 a condus mai multe publicatii centrale aflate sub puternicul control al partidului comunist, Bogdan Olteanu pare “parasutat” intr-o pozitie in care nu prea ai timp sa inveti ce ai de facut.
MBA-ul obtinut la Institutul Bancar s-ar putea sa nu fie suficient pentru a compensa lipsa pregatirii economice de baza a politicianului liberal, consacrat profesional ca avocat, consilier RATMIL si consilier al ministrului economiei si comertului. Este totusi posibil ca dinamismul tineretii, alaturi de experienta acumulata ca si conducator al Camerei Deputatilor sa il transforme, in timp, dintr-o prezenta relativ insolita intr-o surpriza placuta.
Printre cei repinsi de comisii se afla insa nume de finantisti de forta, care ar fi meritat sa se regaseasca printre membrii noului consiliu de administratie al BNR. Profesorul universitar Silviu Cerna, cu experienta dobandita atat la catedra, cat si in precedentele doua mandate, fostul ministru de finante si parlamentar european Daniel Daianu, dar si consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, fost reprezentant al Romaniei la FMI, sunt absente care credem ca pot fi regretate. Iar lista potentialilor membri ar fi fost poate mai lunga, daca criteriul valorii profesionale ar fi prevalat, in sfarsit, in dauna sustinerii politice a unui partid sau a altuia.
BNR trebuie sa isi intoarca fata si spre consumatori
In conditiile in care creditul pentru populatie a devenit majoritar in bilanturile bancilor, Banca Nationala va trebui sa devina mult mai atenta la modul in care bancile comerciale trateaza relatia cu clientii persoane fizice.
Banca Centrala ar trebui sa se implice, asemenea omoloagelor din tari dezvoltate, cum sunt cele din SUA si Marea Britanie, dar si din regiune, in programe ample de educare a consumatorilor de servicii financiare, dar si a reprezentantilor institutiilor financiare. Pentru ca expansiunea teritoriala masiva din ultimii ani a bancilor comerciale, a adus uneori in spatele ghiseelor, functionari care nu fac nici pe departe fata cerintelor posturilor pe care le ocupa si care adesea sunt surclasati de clienti, care se dovedesc mai bine informati si mai competenti.
In plus, Banca Nationala ar trebui sa colaboreze strans cu Protectia Consumatorilor pentru ca practicile bancilor romanesti si contractele pe care acestea le impun clientilor spre semnare sa paraseasca zona abuzului si a fortarii legii si sa se apropie tot mai mult de cele din tarile europene dezvoltate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News