Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 10,25%. In schimb, rata rezervelor minime obligatorii in lei a fost redusa de la 20% pana la nivelul de 18%. Analistii considera ca masurile vin sa echilibreze piata monetara prin asigurarea de lichiditate.
Daca americanii au hotarat sa micsoreze dobanzile, iar europenii sunt pe cale de a face acelasi pas, BNR a decis sa mentina nivelul dobanzii de politica monetara la 10,25%.
In schimb, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat reducerea ratei rezervei minime obligatorii pentru pasivele in lei de la 20% la 18%. Aceasta masura ar putea avea ca efect reducerea dobanzilor practicate de bancile comerciale.
Decizia vizeaza, in principal, imbunatatirea gestiunii lichiditatii de pe piata monetara, inclusiv in conditiile amplificarii turbulentelor de pe piata financiara internationala, in scopul asigurarii unei finantari sustenabile a economiei, se arata in comunicatul BNR.
Dobanzile interbancare sunt ajutate sa coboare
Analistii BRD considera ca aceasta decizie a BNR ar putea stabiliza piata monetara.
“Inainte de toate, cred ca reducerea ratei rezervei minime obligatorii tinteste doar in plan secundar asigurarea unui surplus de lichiditate in piata”, spune Florian Libocor, economist sef la BRD.
Libocor sustine ca “asa-zisa lipsa de lichiditate este in fapt expresia lipsei de incredere din sistem si nu lipsa efectiva a lichiditatii”.
Ciprian Dascalu, analist la Millennium Bank, considera ca un eventual exces de lichiditate se va putea observa incepand cu 24 noiembrie – data la care intra in vigoare masura BNR - cand vor fi eliberati 2 miliarde de lei.
“Cred ca pe masura ce pozitia BNR de creditor net fata de sistemul bancar, situatie de altfel normala pentru o banca centrala, va deveni mult mai accentuata, ne putem astepta la noi reduceri de rezerva minima obligatorie in lei”, declara Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen.
Florian Libocor este de parere ca un prim efect al deciziei luate de autoritatea monetara ar putea fi temperarea dobanzilor pe piata interbancara
In ceea ce priveste piata valutara, analistii sustin ideea de neutralitate a masurilor asupra cursului de schimb. “In cazul in care vom avea parte totusi de o reducere a dobanzilor, s-ar putea sa avem noi presiuni de depreciere asupra leului”, crede Ciprian Dascalu.
Inflatia se afla pe drumul cel bun
Economistul sef al BRD spune ca reducerea RMO poate fi interpretata ca fiind un semnal pozitiv al bancii centrale in ceea ce priveste asteptarile favorabile in privinta scaderii inflatiei.
Rata anuala a inflatiei a scazut la nivelul de 7,3% in luna septembrie fata de 8,02% in luna august, dupa varful de 9,04% atins in luna iulie.
BNR estimeaza ca inflatia va ramane in urmatoarea perioada peste limita superioara a intervalului-tinta.
Riscurile macroeconomice la adresa dezinflatiei, in special, a celor legate de politica de venituri si de majorarea cheltuielilor bugetare se mentin ridicate, cred oficialii bancii centrale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News